Dobrze ją poszatkuj, włóż do słoja i zalej zalewą. Miesięczna surówka podbije smak każdego obiadu
Połączenie kapusty białej z marchewką to najczęstsza kombinacja, którą chętnie stosujemy, gdy chcemy przygotować surówkę do obiadu. A czy wiesz, że takie rozwiązanie możesz spokojnie przenieść na inne pory roku? Surówka ze słoika na bazie białej kapusty i marchewki to idealne rozwiązanie, nie tylko na zimę.
21.10.2022 11:19
Surówka ze słoika - idealny dodatek do obiadu i wielu innych dań
Sezon przygotowania przetworów na zimę trwa w najlepsze. Co prawda, ogórki już ukiszone, dżemy zrobione, ale wiele osób właśnie teraz marynuje paprykę lub przygotowuje różnorodne sałatki, lub surówki. Dzięki nim, podczas deszczowych czy mroźnych dni, możemy powrócić smakiem do lata, kiedy wszystko było lepsze i przyjemniejsze. Co ważne, tego typu rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas. Bo mając gotowy obiad, wystarczy otworzyć słoik i surówka do dań - gotowa. Z myślą o Was, postanowiliśmy podzielić się jedną wyjątkową recepturą. Surówka ze słoika z kapustą i marchewką to wyjątkowy przysmak!
Dlaczego akurat ta surówka? Przede wszystkim jest prosta w przygotowaniu. Nie trzeba tu używać skomplikowanych składników, bo wystarczy tylko kapusta, marchewka i kilka innych dodatków, które masz w swoim domu. Prostota wykonania tkwi przede wszystkim w tym, że nie trzeba jej pasteryzować po przygotowaniu. Nazywana jest również surówką miesięczną, bo właśnie tyle może postać w Twojej lodówce. Im dłużej to będzie, tym smak lepszy i wyjątkowy. Poznajcie przepis na tę prostą i smaczną surówkę.
Jak przygotować surówkę ze słoika?
Surówka ze słoika to niezwykle smaczny dodatek do dań. Gdy nie masz czasu na ciągłe przygotowanie surówek, to ta opcja będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. I gwarantujemy, że miesiąc w lodówce to zbyt długi termin, zniknie z lodówki zdecydowanie szybciej!
Składniki:
- 1,5 główki średniej kapusty
- 5 marchewek
- 2 cebule lub 4 ząbki czosnku
- opcjonalnie: 2 czerwone papryki
Składniki na zalewę:
- pół szklanki octu
- szklanka oleju
- łyżka soli
- szklanka wody mineralnej niegazowanej
- cukier biały - szklanka.
Sposób przygotowania:
Surówka ze słoika to pyszny dodatek do domowych obiadów. Jej przygotowanie należy rozpocząć od obrania i pokrojenia warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy i w międzyczasie przygotowujemy zalewę z podanych wyżej składników. Gotujemy ją do momentu wrzenia. Kolejny krok to zalanie warzyw przygotowaną zalewą. Całość przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia, kiedy to będziemy przekładać naszą surówkę do słoików. Pamiętaj, by podczas nakładania, ugniatać surówkę łyżką. Można dolać zalewy, jeśli została i wstawić słoiki do lodówki. W ten sposób przechowasz surówkę przez 30 dni. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na niezawodną surówkę z marynowanej marchewki w zalewie octowej: