Ta surówka z czerwonej kapusty jest 100 razy lepsza od klasycznej. Wystarczy dodać nietypowy owoc
Staramy się, by podczas naszego obiadu nigdy nie zabrakło warzyw. Podajemy je w formie gotowanej lub jako surówkę. Czasami ciężko jest znaleźć takie rozwiązanie, które będzie pasowało do każdego dania. Jest tu jednak świetna opcja. To surówka z czerwonej kapusty. Ta receptura jest zdecydowanie lepsza od klasycznej.
23.12.2022 08:40
Surówka z czerwonej kapusty - dodatek tego owocu podkreśla jej smak
Jest naprawdę sporo możliwości podkreślania smaku i aromatu konkretnych dań. Dotyczy to również surówek. Jeśli surówka z czerwonej kapusty często gości w Twoim menu, to możesz podkreślić jej smak poprzez dodanie pewnego owocu. Będzie to świeża i soczysta propozycja do niemal wszystkich dań obiadowych. W smaku będzie wyczuwalna słodycz, kwasowość, a sama kapusta będzie chrupiąca. A wszystko dzięki pomarańczy. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że wszystkie składniki są dostępne na wyciągnięcie ręki, a surówka dostarczy solidną porcję witamin dla całej rodziny.
Jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty?
To bardzo proste. Pokrojenie, połączenie i doprawienie wszystkich składników zajmie około 30 minut. Gwarantujemy, że będziecie chcieli powracać do tego rozwiązania, przy każdej nadarzającej się okazji. Zobacz, jak przygotować tę smaczną surówkę.
Składniki:
- 300 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- jabłko
- pomarańcza
- kilka orzechów włoskich
- łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Zobacz, jak prosta w przygotowaniu jest surówka z czerwonej kapusty. Rozpoczynamy od poszatkowania czerwonej kapusty. Następnie wsypujemy ją do miski i przystępujemy do krojenia pozostałych składników. Pomarańczę obieramy i następnie nożem wycinamy kawałki miąższu pomiędzy błonkami. Pozostałą część ściskamy ręką nad kapustą i wyciskamy tyle soku, ile się da. Teraz mieszamy oliwę i ocet jabłkowy i dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kawałki pomarańczy i pokrojone obrane jabłko oraz orzechy.
Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do przegryzienia. Opcjonalnie, możesz udekorować surówkę natką pietruszki lub kolendrą.
Szał świątecznych przygotowań trwa w najlepsze. Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować roladę z karpia z parmezanem, pietruszką i chrzanem: