Surówki z dyni w dwóch wersjach - banalnie proste, bez pieczenia dyni i wymyślnych składników
Jesień to ta pora roku, kiedy w naszej kuchni króluje jedno podstawowe warzywo. Dynię, bo o niej mowa, przygotowujemy na rozmaite sposoby. Jednak surówka z dyni i to aż na dwa sposoby, z pewnością przypadnie Ci do gustu!
08.10.2022 14:39
Na słodko czy na słono? Surówka z dyni pod dwiema postaciami!
Szukasz inspiracji na coś lekkiego, szybkiego, co idealnie uzupełni przygotowany przez Ciebie obiad? Pomimo tego, że sezon letni już się skończył i przygotowanie sezonowych surówek ze świeżych warzyw staje się trudne, to wykorzystanie dyni w takiej postaci, na pewno będzie świetnym rozwiązaniem.
Jest to warzywo, które możemy obecnie kupić praktycznie wszędzie. Jest na targu, w marketach i sklepach. Jej smak ceni niemal każdy smakosz. Co ważne, z dyni możemy przygotować wiele pysznych potraw, ale o surówce z dyni słyszało pewnie niewielu z Was. Okazuje się, że nie jest to skomplikowany proces, a wszystko to zrobisz w zaledwie parę chwil.
Surówka z dyni na słodko - jak ją przygotować?
Rozpoczynamy od propozycji dla osób, które cenią sobie słodkie uniesienia. Do przygotowania surówki z dyni w wersji słodkiej będziecie potrzebować składników charakterystycznych dla jesieni. Bez problemu znajdziecie je w każdym sklepie. Podkreślą smak dyni i sprawią, że to warzywo znajdzie zastosowanie w Waszej kuchni, również w tej postaci.
Składniki:
- 1 szklanka dyni starta na drobnych oczkach
- połówka słodkiego jabłka
- 1 średniej wielkości marchew
- orzechy włoskie - 3 łyżki
- łyżka soku z limonki lub cytryny
- mała kiść zielonych winogron
- około pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżki startej skórki z limonki lub cytryny
- łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od jabłka i marchewki, które należy zetrzeć na dużych oczkach i następnie połączyć ze startą na drobnych oczkach dynią. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy cukier, sok z limonki i cynamon. Na sam koniec dodajemy pokrojone winogrona oraz uprażone na patelni orzechy włoskie. Całość łączymy i posypujemy startą skórką z limonki lub cytryny.
Surówka z dyni w wersji słonej - jak ją zrobić?
Była wersja słodka, więc czas na wersję słoną, która również podkreśli jesienny smak dyni i idealnie sprawdzi się jako dodatek do każdego dania. Podobnie, jak w poprzedniej wersji surówki, wszystkie składniki na nią są łatwo dostępne. Jej przygotowanie zajmie Ci chwilę, a smak bez wątpienia zachwyci!
Składniki:
- około 30 dag pora
- 20 dag dyni Hokkaido
- 2 winne jabłka
- pół szklanki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie tej surówki również jest proste i przyjemne. Rozpoczynamy od obrania i starcia dyni na drobnych oczkach. Por myjemy i kroimy w pół-krążki. Następnie posypujemy go odrobiną soli i czekamy do momentu aż zmięknie. Wtedy należy go odcisnąć. Obieramy i wydrążamy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Kolejny krok to odsączenie kukurydzy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy je ze sobą - łącząc z majonezem i doprawiając solą i pieprzem. Surówka z dyni jest już gotowa!
Jeśli masz ochotę na surówki w innej postaci, to sprawdź wersje, które pasują do każdego obiadu: