PrzepisTomasz Strzelczyk surówkę z kiszonej kapusty robi jak nikt inny. W takiej wersji jeszcze jej nie jadłaś

Tomasz Strzelczyk surówkę z kiszonej kapusty robi jak nikt inny. W takiej wersji jeszcze jej nie jadłaś

Surówka z kiszonej kapusty - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Surówka z kiszonej kapusty - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

13.12.2022 20:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obiad bez surówki nie istnieje. A sposób na wykonanie pysznej surówki z kiszonej kapusty pokazał nie kto inny jak Tomasz Strzelczyk. Jak bożyszcze kulinarnej strony Internetu wykonuje taką potrawę? Dowiesz się z artykułu.

Surówka to ta ,,najzdrowsza" część obiadu. Nawet jeśli pozwalamy sobie na jedzenie tłustego mięsa i smażonych na oleju panierek, pocieszamy się zawsze myślą, że obok kotleta leży prawdziwa dawka zdrowia: surówka.

Tomasz Strzelczyk pokazał na swoim kanale na YouTube dwie autorskie interpretacje surówek z kiszonej kapusty. Tego produkty nie trzeba przedstawiać, ale zachwalania go nigdy nie mamy dosyć. Wzmocnienie odporności, procesów trawiennych i układu pokarmowego to tylko część z jej niesamowitych właściwości.

Surówka z kiszonej kapusty - Pyszności; foto: Canva
Surówka z kiszonej kapusty - Pyszności; foto: Canva

Jak wspominaliśmy, Strzelczyk pokazał dwa warianty tych surówek, ale nas najbardziej urzekła drugi, z dodatkiem kiszonych ogórków. Zdrowiej już się chyba nie da! A pyszniej? Przekonaj się sama. Oto przepis.

Surówka z kiszonej kapusty według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 3 średnie kiszone ogórki
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • dymka
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
  • 100 ml oleju
  • sól, pieprz,
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę delikatnie odsącz. Nie rób tego za mocno, żeby surówka nie była sucha.

Ogórki kiszone wyjmij z zalewy (pamiętaj, by nie robić tego palcami, bo pozostałe ogórki szybciej się zepsują) i zatrzyj na dużych oczkach tarki. To samo zrób z obraną marchewką.

Surówka z kiszonej kapusty - Pyszności; foto: Canva
Surówka z kiszonej kapusty - Pyszności; foto: Canva

Dymkę drobno posiekaj. Czerwoną cebulę potnij w cieniutkie piórka. Wszystkie składniki połącz w misce.

Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Nie przesadź z jej ilością - pamiętaj, że już kiszona kapusta jest trochę słona. Dodaj jeszcze jedną łyżkę musztardy gruboziarnistej (na przykład francuskiej) i olej. Jak zauważa Tomasz Strzelczyk, w przepisie zabrakło jabłka, dlatego warto dodać też nieco słodkości w postaci cukru. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.

Tak powstaje surówka z kiszonej kapusty i ogórków według Tomasza Strzelczyka. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube, z przepisem na roladę z wafli bez pieczenia.