PrzepisZetrzyj ją na tarce i połącz z prażonym specjałem. Chrupiąca i soczysta surówka podkręci smak każdego obiadu

Zetrzyj ją na tarce i połącz z prażonym specjałem. Chrupiąca i soczysta surówka podkręci smak każdego obiadu

Surówka z marchewki i słonecznika - Pyszności; Canva
Surówka z marchewki i słonecznika - Pyszności; Canva
Agnieszka

03.09.2022 09:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Surówka jest obowiązkowym elementem obiadu w praktycznie każdym polskim domu - chrupiący i soczysty dodatek  świeżych warzyw, owoców i innych składników pysznie podkreśla smak mięsa. Klasycznym wyborem, który nie wymaga dużej ilości pracy ani pieniędzy jest surówka z marchewki. Tym razem jednak podkręcimy jej smak odrobiną prażonych nasion słonecznika. 

Surówka z marchewki nie wywołuje już w nikim żadnego zaskoczenia, większość z nas jest z nią bowiem doskonale zaznajomiona. Znamy jednak prosty trik, który poprawia jej walory smakowe, a także pozytywnie wpływa na fakturę surówki. Podając ją do stołu z lekką modyfikacją, ponownie zachwycisz swoich domowników.

Prosty trik

Pestki słonecznika - Pyszności; Foto Canva.com
Pestki słonecznika - Pyszności; Foto Canva.com

Seretem poniższej surówki są nasiona słonecznika. Wydawać by się mogło, że nie zmieni on za dużo podczas jedzenia, jednak nic bardziej mylnego. Przed wsypaniem nasion do miski z marchewką, należy uprażyć je na suchej patelni. Wysoka temperatura wyciągnie z nich pyszny, lekko orzechowy aromat, a także sprawi, że będą przyjemnie chrupać przy każdym kęsie.

Surówka z marchewki z prażonymi nasionami słonecznika

Składniki:

  • 5 ładnych marchewek
  • 3 łyżki łuskanych nasion słonecznika
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pół łyżeczki musztardy
  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia marchewek, obrania ich ze skórki i odkrojenia końców. Następnie zetrzyj je na tarce do warzyw o dużych oczkach. Wygodniejszym rozwiązaniem jest użycie mandoliny do warzyw z odpowiednimi ostrzami. Przełóż startą marchewkę do miseczki.

Suchą i czystą patelnię postaw na gazie o średniej mocy i rozgrzej ją. Wsyp na nią nasiona słonecznika i praż je przez kilka minut. Słonecznik będzie gotowy, gdy nasiona nabiorą rumianego koloru i zaczną wydzielać intensywny zapach. Wsyp je do miski z marchewką.

Marchewka - Pyszności; Foto: Canva.com
Marchewka - Pyszności; Foto: Canva.com

W osobnej miseczce umieć majonez, chrzan, musztardę, jogurt grecki oraz świeżo mielony czarny pieprz. Sos wymieszaj dokładnie i polej nim marchew ze słonecznikiem. Ponownie zamieszaj, przykryj surówkę folią spożywczą lub talerzykiem i wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Po wstępnym schłodzeniu podawaj ją do obiadu. Smacznego.

Na naszym kanale YouTube możesz obejrzeć przepis krok po kroku na pyszną surówkę colesław jak z restauracji KFC.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także