Surówka z marynowanej marchewki

Idealna surówka? W naszym przypadku będzie to marynowana marchewka, której nie sposób odmówić. Pasuje do wielu dań i jest mega prosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Marchewki w naszym przepisie nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Zalewa

  1. 2 l woda
  2. 250 ml ocet 10%
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 1 łyżka czarny pieprz
  5. 1 łyżka gorczyca biała cała

Pozostałe składniki

  1. 3 szt. marchewki
  2. 3-4 ząbki czosnek

Sposób przygotowania:

1. Na początek zoodluj marchewki.

Obrazek

2. Następnie wrzuć je do wrzącej i osolonej wody. Gotuj przez 2 minuty, po czym wyjmij je z garnka.

Obrazek

3. Do powstałego wywaru dodaj cukier, gorczycę, pieprz, ocet i liście laurowe. Gotuj mieszankę ok. 5 minut.

Obrazek

4. W międzyczasie przełóż zoodlowane marchewki do słoika. Do naczynia dodaj również ząbki czosnku oraz zalewę z garnka.

Obrazek

5. Zamknij szczelnie słoik i odstaw do ostygnięcia. Tak przygotowaną surówkę możesz przechowywać w lodówce nawet do 4 tygodni.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe