Surówka z młodej kapusty od Karola Okrasy. Składnik, który dodał nadaje jej charakteru

Surówki to kwintesencja lata. Warto korzystać ze świeżych i różnorodnych warzyw i owoców, by tworzyć wyjątkowe i smaczne połączenia. Takie surówki świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, sosów, czy dań wegetariańskich. Karol Okrasa postanowił podzielić się wyjątkowym przepisem na surówkę z młodej kapusty. Oto on. 

Surówka z młodej kapusty od Karola Okrasy. Jest pełna witamin  Fot. Pexels, YouTubeSurówka z młodej kapusty od Karola Okrasy. Jest pełna witamin Fot. Pexels, YouTube

Surówki z młodej kapusty potrafią być obłędnie smaczne. Z tego wspaniałego warzywa można jednak przygotować wiele innych pysznych dań. Mowa tu m.in. o gołąbkach, bigosie czy zupie. Zacznijmy jednak od tej fantastycznej surówki, która będzie pasować do niemal każdego obiadu.

Surówka z młodej kapusty - przepis Karola Okrasy. Będzie się nią zajadać cała rodzina

Składniki na surówkę:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 2 mniejsze cebule dymki,
  • 2 kwaśne jabłka średniej wielkości,
  • 1 papryczka chili,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Składniki na marynatę:

  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie).

Przepis na surówkę z młodej kapusty. Wymaga trochę pracy, ale jest obłędnie pyszna

Sposób przygotowania:

Do małego garnuszka wlej ocet jabłkowy, a następnie dodaj cukier, sól i świeży rozmaryn, jeśli lubisz posmak, który daje. Gdy wszystko się zagotuje, wyłącz palnik. Kapustę młodą podziel na mniejsze części - na przykład na ćwiartki - i poszatkuj. Przełóż poszatkowaną kapustę do miski i zalej gorącą marynatą. Wyjmij gałązkę rozmarynu. Marchewkę obierz i posiekaj w niezbyt grube podłużne paski, a następnie obierz cebule dymki i pokrój je w piórka. Wszystko połącz z kapustą.

Następnie umyj jabłka i pozbaw je gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników. Drobno posiekaj też chilli i wrzuć do miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj oliwę lub olej i pomieszaj starannie wszystkie składniki, żeby się połączyły. Tak przygotowana surówka będzie świetnie smakować na przykład z pieczonym bądź grillowanym mięsem. Smacznego!

Surówka z młodej kapusty. Fot. Pexels
Surówka z młodej kapusty. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥