Surówka z młodej kapusty od Karola Okrasy. Składnik, który dodał nadaje jej charakteru

Surówki to kwintesencja lata. Warto korzystać ze świeżych i różnorodnych warzyw i owoców, by tworzyć wyjątkowe i smaczne połączenia. Takie surówki świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, sosów, czy dań wegetariańskich. Karol Okrasa postanowił podzielić się wyjątkowym przepisem na surówkę z młodej kapusty. Oto on. 

Surówka z młodej kapusty od Karola Okrasy. Jest pełna witamin  Fot. Pexels, YouTubeSurówka z młodej kapusty od Karola Okrasy. Jest pełna witamin Fot. Pexels, YouTube

Surówki z młodej kapusty potrafią być obłędnie smaczne. Z tego wspaniałego warzywa można jednak przygotować wiele innych pysznych dań. Mowa tu m.in. o gołąbkach, bigosie czy zupie. Zacznijmy jednak od tej fantastycznej surówki, która będzie pasować do niemal każdego obiadu.

Surówka z młodej kapusty - przepis Karola Okrasy. Będzie się nią zajadać cała rodzina

Składniki na surówkę:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 2 mniejsze cebule dymki,
  • 2 kwaśne jabłka średniej wielkości,
  • 1 papryczka chili,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Składniki na marynatę:

  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie).

Przepis na surówkę z młodej kapusty. Wymaga trochę pracy, ale jest obłędnie pyszna

Sposób przygotowania:

Do małego garnuszka wlej ocet jabłkowy, a następnie dodaj cukier, sól i świeży rozmaryn, jeśli lubisz posmak, który daje. Gdy wszystko się zagotuje, wyłącz palnik. Kapustę młodą podziel na mniejsze części - na przykład na ćwiartki - i poszatkuj. Przełóż poszatkowaną kapustę do miski i zalej gorącą marynatą. Wyjmij gałązkę rozmarynu. Marchewkę obierz i posiekaj w niezbyt grube podłużne paski, a następnie obierz cebule dymki i pokrój je w piórka. Wszystko połącz z kapustą.

Następnie umyj jabłka i pozbaw je gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników. Drobno posiekaj też chilli i wrzuć do miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj oliwę lub olej i pomieszaj starannie wszystkie składniki, żeby się połączyły. Tak przygotowana surówka będzie świetnie smakować na przykład z pieczonym bądź grillowanym mięsem. Smacznego!

Surówka z młodej kapusty. Fot. Pexels
Surówka z młodej kapusty. Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości