Surówka z młodej kapusty od Karola Okrasy. Składnik, który dodał nadaje jej charakteru

Surówki to kwintesencja lata. Warto korzystać ze świeżych i różnorodnych warzyw i owoców, by tworzyć wyjątkowe i smaczne połączenia. Takie surówki świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, sosów, czy dań wegetariańskich. Karol Okrasa postanowił podzielić się wyjątkowym przepisem na surówkę z młodej kapusty. Oto on. 

Surówka z młodej kapusty od Karola Okrasy. Jest pełna witamin  Fot. Pexels, YouTubeSurówka z młodej kapusty od Karola Okrasy. Jest pełna witamin Fot. Pexels, YouTube

Surówki z młodej kapusty potrafią być obłędnie smaczne. Z tego wspaniałego warzywa można jednak przygotować wiele innych pysznych dań. Mowa tu m.in. o gołąbkach, bigosie czy zupie. Zacznijmy jednak od tej fantastycznej surówki, która będzie pasować do niemal każdego obiadu.

Surówka z młodej kapusty - przepis Karola Okrasy. Będzie się nią zajadać cała rodzina

Składniki na surówkę:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 2 mniejsze cebule dymki,
  • 2 kwaśne jabłka średniej wielkości,
  • 1 papryczka chili,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Składniki na marynatę:

  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie).

Przepis na surówkę z młodej kapusty. Wymaga trochę pracy, ale jest obłędnie pyszna

Sposób przygotowania:

Do małego garnuszka wlej ocet jabłkowy, a następnie dodaj cukier, sól i świeży rozmaryn, jeśli lubisz posmak, który daje. Gdy wszystko się zagotuje, wyłącz palnik. Kapustę młodą podziel na mniejsze części - na przykład na ćwiartki - i poszatkuj. Przełóż poszatkowaną kapustę do miski i zalej gorącą marynatą. Wyjmij gałązkę rozmarynu. Marchewkę obierz i posiekaj w niezbyt grube podłużne paski, a następnie obierz cebule dymki i pokrój je w piórka. Wszystko połącz z kapustą.

Następnie umyj jabłka i pozbaw je gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników. Drobno posiekaj też chilli i wrzuć do miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj oliwę lub olej i pomieszaj starannie wszystkie składniki, żeby się połączyły. Tak przygotowana surówka będzie świetnie smakować na przykład z pieczonym bądź grillowanym mięsem. Smacznego!

Surówka z młodej kapusty. Fot. Pexels
Surówka z młodej kapusty. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu