Surówka z młodej kapusty od Karola Okrasy. Składnik, który dodał nadaje jej charakteru
28.06.2023 19:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Surówki to kwintesencja lata. Warto korzystać ze świeżych i różnorodnych warzyw i owoców, by tworzyć wyjątkowe i smaczne połączenia. Takie surówki świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, sosów, czy dań wegetariańskich. Karol Okrasa postanowił podzielić się wyjątkowym przepisem na surówkę z młodej kapusty. Oto on.
Surówki z młodej kapusty potrafią być obłędnie smaczne. Z tego wspaniałego warzywa można jednak przygotować wiele innych pysznych dań. Mowa tu m.in. o gołąbkach, bigosie czy zupie. Zacznijmy jednak od tej fantastycznej surówki, która będzie pasować do niemal każdego obiadu.
Surówka z młodej kapusty - przepis Karola Okrasy. Będzie się nią zajadać cała rodzina
Składniki na surówkę:
- 1 główka młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- 2 mniejsze cebule dymki,
- 2 kwaśne jabłka średniej wielkości,
- 1 papryczka chili,
- świeżo zmielony pieprz do smaku (opcjonalnie),
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Składniki na marynatę:
- 100 ml octu jabłkowego,
- 4 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie).
Przepis na surówkę z młodej kapusty. Wymaga trochę pracy, ale jest obłędnie pyszna
Sposób przygotowania:
Do małego garnuszka wlej ocet jabłkowy, a następnie dodaj cukier, sól i świeży rozmaryn, jeśli lubisz posmak, który daje. Gdy wszystko się zagotuje, wyłącz palnik. Kapustę młodą podziel na mniejsze części - na przykład na ćwiartki - i poszatkuj. Przełóż poszatkowaną kapustę do miski i zalej gorącą marynatą. Wyjmij gałązkę rozmarynu. Marchewkę obierz i posiekaj w niezbyt grube podłużne paski, a następnie obierz cebule dymki i pokrój je w piórka. Wszystko połącz z kapustą.
Następnie umyj jabłka i pozbaw je gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników. Drobno posiekaj też chilli i wrzuć do miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj oliwę lub olej i pomieszaj starannie wszystkie składniki, żeby się połączyły. Tak przygotowana surówka będzie świetnie smakować na przykład z pieczonym bądź grillowanym mięsem. Smacznego!