Słodko-ostra surówka z pora z dodatkiem jabłka w kremowym sosie
Surówka z pora jest nie tylko smaczna, ale i dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Ma ogromną ilość witamin i składników mineralnych. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu i potrzeba do niej niewiele składników. Jak zrobić taką surówkę? Podpowiadamy i przedstawiamy sposób przygotowania krok po kroku.
Surówka z pora to nasz obiadowy hit i klasyk. Świetnie pasuje do większości mięs, a przy tym jest tak smaczna, że nasi goście wyjadają ją wprost z miski.
Surówka z pora- składniki
- 1 średni por
- 1 duże jabłko
- 1/2 korzenia selera
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pyszną surówkę do obiadu
Przygotuj wszystkie warzywa. Dokładnie umyj pora, marchew, jabłko i selera. Następnie obierz pora z wierzchniej warstwy i pokrój w cienkie plasterki. Marchew, selera i jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj i przygotuj sos. Połącz jogurt z sokiem z cytryny, majonezem i przeprawami. Energicznie wymieszaj i połącz z warzywami.
Czy surówka z pora jest zdrowa?
Jedząc to warzywo, możemy wiele z niego skorzystać. Por jest niskokalorycznym warzywem, który zawiera dużą ilość błonnika, witaminy C, A oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nim fosfor, potas i wapń. Warzywo to obfituje w charakterystyczny związek o nazwie allicyna. Na pewno kojarzycie ten zapach, która uwalniany jest po pokrojeniu tkanek tej rośliny. To właśnie ta substancja.
Por to bardzo bliski ,,krewny''' cebuli i czosnku. Więc możemy się spodziewać podobnych właściwości. Ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszych jelit i mikrobioty. Zmniejsza stany zapalne w chorobach takich jak cukrzyca typu 2, reumatyczne zapalenie stawów oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych.
Jak wybrać dobry por i gdzie go przechowywać?
Będąc na zakupach w sklepie lub na bazarku często szukamy jak najlepszego okazu. Nie chcemy przecież, by nasze danie było niesmaczne. Decydując się na pora, warto sięgnąć po mniejszy egzemplarz. Będzie on mniej włóknisty i smaczniejszy. Kupione warzywo najlepiej przechowywać w lodówce. Natomiast najlepiej go wcześniej nie myć. Dzięki temu por wytrzyma tam ok. 2 tygodnie i cały czas będzie dobry do spożycia.
Jeśli chcesz wykorzystać pora w swojej kuchni, przygotuje nasze roladki ze schabu: