PrzepisDania główneŚwiąteczna polędwiczka z kaszą

Świąteczna polędwiczka z kaszą

Oto kolejna propozycja świąteczna, którą możesz wykorzystać w nadchodzącym magicznym okresie. U nas na pewno jej nie zabraknie ?

Świąteczna polędwiczka z kaszą
Pyszności

19.12.2018 | aktual.: 20.12.2018 09:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

  1. 600 g polędwiczka wieprzowa
  2. 100 g kasza gryczana prażona ugotowana
  3. 1/2 szkl. bulion warzywny
  4. 1/2 szt. kapusta włoska
  5. 3 szt. cebula
  6. 20 g suszone podgrzybki brunatne
  7. 100 g suszone śliwki
  8. 30 g masło
  9. 3 szt. jajka podzielone na żółtka i białka
  10. 1 szczypta sól
  11. 1 szczypta pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na patelni połącz ze sobą cebulę, kapustę włoską, grzyby, oraz suszone śliwki.

Obraz

2. Następnie dodaj sól, pieprz oraz bulion warzywny. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Ubij białka ze szczyptą soli.

Obraz

4. Do przygotowanej wcześniej mieszanki dodaj kaszę oraz żółtka. Po chwili dodaj ubite białka.

Obraz

5. W polędwiczce zrób nacięcie. Bezpośrednio pod nią ułóż kawałki sznurka wędliniarskiego. Zaś w kieszonce umieść przygotowany farsz.

Obraz

6. Za pomocą sznurka zabezpiecz polędwiczkę. Na wierzchu ułóż kawałki cebuli i umieść całość w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 2 godziny (temp. 180 stopni Celsjusza, pod folią aluminiową).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz