Ania Lewandowska robi świąteczne babeczki z niebanalnych składników. Ich zapach jest cudowny

Im bliżej Świąt Bożego Narodzenia, tym coraz częściej zastanawiamy się nad tym, co słodkiego upiec na święta. Sernik, makowiec, a może jakieś inne ciasto? Jeśli szukasz inspiracji, to wiedz, że świąteczne babeczki Ani Lewandowskiej będą tu najlepszym rozwiązaniem. Dlaczego?

ObrazekŚwiąteczne babeczki Ani Lewandowskiej - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Anna Lewandowska i z kanału Paris Videostars
Karol Wiak

Świąteczne babeczki Ani Lewandowskiej - zimowy akcent na wigilijnym stole!

Akcenty Bożego Narodzenia są obecne już niemal wszędzie. W radiu można usłyszeć "Last Christmas", w telewizji zobaczyć świąteczne reklamy, a w sklepach ustawić się w długiej kolejce do kasy. Najlepsze dopiero przed nami, bo już za kilka dni rozpoczną się gorączkowe przygotowania świątecznych potraw. Oprócz dań na wigilijny stół, większość z nas zamierza przygotować również wspaniałe słodkości. I tu pojawia się inspiracji na świąteczne babeczki Ani Lewandowskiej. Upieczesz je z wyjątkowych składników, a ich smak i zapach Cię zachwycą!

Obrazek
Składniki na babeczki - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Anna Lewandowska

Jak przygotować świąteczne babeczki Ani Lewandowskiej?

Jeśli chcesz, by na Twoim stole pojawił się zimowy akcent w słodkim wydaniu, to takie babeczki będą najlepszą opcją. Swoją recepturą podzieliła się z nami Ania Lewandowska - miłośniczka zdrowego i bezglutenowego jedzenia. Zdrowo będzie również w tym przypadku.

Składniki na babeczki:

  • puree z 5 małych ugotowanych czerwonych buraków
  • 5 świeżych dużych daktyli
  • 100 g mąki ryżowej lub kokosowej
  • odrobina soli morskiej
  • szczypta cynamonu
  • odrobina sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • opakowanie bezglutenowego proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: kilka kawałków gorzkiej czekolady, jagody goji lub żurawina.

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki ksylitolu lub erythrolu
  • kakao 90% - 2 łyżki
  • łyżka oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Świąteczne babeczki Ani Lewandowskiej to pomysł na naprawdę wyjątkową świąteczną słodką przekąskę. Rozpoczynamy od zmiksowania wszystkich składników. Dodajemy kawałki gorzkiej czekolady, żurawinę lub jagody goji. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche, to dodajemy odrobinę mleka roślinnego. Pieczemy przez 35 minut, w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie, pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

Obrazek
Świąteczne babeczki - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Anna Lewandowska

Teraz czas na polewę. Wszystko rozpuszczamy w rondelku i polewamy taką mieszanką nasze babeczki. Można przystroić granatem i posypać wiórkami kokosowymi. Można je podać podczas świątecznego spotkania. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na warstwowy deser bananowy:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀