Krokiety na Święta bez tłustego posmaku i uczucia ciężkości po zjedzeniu. Wystarczy prosty trik
Im bliżej Bożego Narodzenia, tym coraz częściej w naszych głowach pojawia się coraz więcej świątecznych inspiracji na potrawy. Jeśli szukasz pomysłu na krokiety, to idealnie sprawdzą się tu świąteczne krokiety bez smażenia. Są lekkie i naprawdę wyjątkowe w smaku. Zobacz, jak je zrobić.
Świąteczne krokiety bez smażenia - lżejsza wersja popularnej potrawy
Ilość kalorii na wigilijnym stole może spowodować szok. Dlatego też, niektórzy decydują się na przygotowanie nieco lżejszych wersji potraw. Smakują tak samo i są zdecydowanie lżejsze dla naszego żołądka. Jedną z opcji będą tu świąteczne krokiety bez smażenia. Są świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania. Przygotujesz je w parę chwil. W niczym nie ustępują tej smażonej wersji i idealnie komponują się z barszczem czerwonym, który na pewno pojawi się na Twoim świątecznym stole. Wypróbuj ten przepis już dziś!
Jak przygotować świąteczne krokiety bez smażenia?
Warto podkreślić, że nie jest to zbyt skomplikowana czynność. Krokiety przygotowuje się miło, łatwo i przyjemnie. Nasze danie jest lekkie i smakuje obłędnie. Przekonajcie się sami!
Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki wody gazowanej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- odrobina cukru.
Składniki na farsz:
- 3 cebule
- 2 kg pieczarek
- łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- olej
- sól do smaku.
Potrzebna będzie również bułka tarta i 2 jajka.
Sposób przygotowania:
Świąteczne krokiety bez smażenia robi się bardzo szybko i prosto. Rozpoczynamy od przygotowania naleśników. Wszystkie składniki miksujemy w misce do dokładnego połączenia. Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy i równomiernie rozprowadzamy na niej stopniowo - ciasto na naleśniki. Smażymy z dwóch stron do uzyskania najlepszego efektu. Teraz czas na przygotowanie farszu. Cebulę należy drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Dodajemy do niej pieczarki starte na grubych oczach tarki. Wszystko przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Składniki dusimy na patelni do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Nasz farsz nakładamy na naleśniki i składamy je (najpierw boki, a później góra-dół). Krokiety maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Przystępujemy do pieczenia - układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i podpiekamy przez około 20 minut. Nasze świąteczne krokiety bez smażenia są już gotowe. Smacznego!
Szukasz inspiracji na świąteczne słodkości? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić drożdżową gwiazdę z makiem: