Krokiety na Święta bez tłustego posmaku i uczucia ciężkości po zjedzeniu. Wystarczy prosty trik

Im bliżej Bożego Narodzenia, tym coraz częściej w naszych głowach pojawia się coraz więcej świątecznych inspiracji na potrawy. Jeśli szukasz pomysłu na krokiety, to idealnie sprawdzą się tu świąteczne krokiety bez smażenia. Są lekkie i naprawdę wyjątkowe w smaku. Zobacz, jak je zrobić.

ObrazekŚwiąteczne krokiety bez smażenia - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Świąteczne krokiety bez smażenia - lżejsza wersja popularnej potrawy

Ilość kalorii na wigilijnym stole może spowodować szok. Dlatego też, niektórzy decydują się na przygotowanie nieco lżejszych wersji potraw. Smakują tak samo i są zdecydowanie lżejsze dla naszego żołądka. Jedną z opcji będą tu świąteczne krokiety bez smażenia. Są świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania. Przygotujesz je w parę chwil. W niczym nie ustępują tej smażonej wersji i idealnie komponują się z barszczem czerwonym, który na pewno pojawi się na Twoim świątecznym stole. Wypróbuj ten przepis już dziś!

Obrazek
Dlaczego krokiety pękają - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować świąteczne krokiety bez smażenia?

Warto podkreślić, że nie jest to zbyt skomplikowana czynność. Krokiety przygotowuje się miło, łatwo i przyjemnie. Nasze danie jest lekkie i smakuje obłędnie. Przekonajcie się sami!

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • odrobina cukru.

Składniki na farsz:

  • 3 cebule
  • 2 kg pieczarek
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • olej
  • sól do smaku.

Potrzebna będzie również bułka tarta i 2 jajka.

Sposób przygotowania:

Świąteczne krokiety bez smażenia robi się bardzo szybko i prosto. Rozpoczynamy od przygotowania naleśników. Wszystkie składniki miksujemy w misce do dokładnego połączenia. Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy i równomiernie rozprowadzamy na niej stopniowo - ciasto na naleśniki. Smażymy z dwóch stron do uzyskania najlepszego efektu. Teraz czas na przygotowanie farszu. Cebulę należy drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Dodajemy do niej pieczarki starte na grubych oczach tarki. Wszystko przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.

Jak smażyć krokiety- Pyszności/ źródło: Canva
Jak smażyć krokiety- Pyszności/ źródło: Canva

Składniki dusimy na patelni do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Nasz farsz nakładamy na naleśniki i składamy je (najpierw boki, a później góra-dół). Krokiety maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Przystępujemy do pieczenia - układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i podpiekamy przez około 20 minut. Nasze świąteczne krokiety bez smażenia są już gotowe. Smacznego!

Szukasz inspiracji na świąteczne słodkości? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić drożdżową gwiazdę z makiem:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥