PrzepisDania główneŚwiąteczny schab z bakaliami

Świąteczny schab z bakaliami

Świąteczny schab z bakaliami
Pyszności

01.03.2021 17:00, aktual.: 26.03.2021 08:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Świąteczny schab z bakaliami połączyliśmy z zoodlowanymi ziemniakami. Nasi bliscy pokochali tą kombinację od pierwszego kęsa 😍

Ziemniaki wykorzystane w przepisie nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Schab

  1. 1 szt. schab
  2. 150 g suszone morele
  3. 150 g suszone śliwki
  4. 3/4 szkl. płatki migdałów
  5. 80 g masło miękkie

Ziemniaki

  1. 5 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz

Marynata

  1. 5 łyżek musztarda miodowa
  2. 1 łyżeczka majeranek
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz: musztardę miodową, majeranek, czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Teraz zrób nacięcie w schabie, tak jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

3. Następnie połącz ze sobą: masło, morele, śliwki oraz płatki migdałów. I farsz jest już gotowy, teraz umieść go w schabie.

Obraz

4. Pokryj schab w całości wcześniej przygotowaną marynatą.

Obraz

5. Następnie obtocz papierem do pieczenia i folią aluminiową. Tak przygotowany schab piecz przez 60 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Najpierw je zoodluj, a następnie połącz z oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem. Kiedy minie godzina, natnij papier i folię. Dookoła ułóż ziemniaki i piecz całość przez kolejne 15-20 minut.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także