Świeca czosnkowa w chlebie. Nietypowy sposób na serwowanie masła
Świeca czosnkowa podana w towarzystwie świeżego pieczywa zrobi furorę na Twoim stole. Zaskakująca forma podania masła do imprezowych przekąsek.
30.01.2023 18:14
Deska z przystawkami
Na imprezowym stole nie może zabraknąć małych przekąsek, po które twoi bliscy i goście będą sięgać w czasie spotkania. Najprostszym i sprawdzonym sposobem jest zaserwowanie deski z serami, wędlinami oraz świeżymi pieczywem. Ciekawym urozmaiceniem może być nietypowa świeczka zrobiona z masła. Rozpalony płomień topi masło, które można z łatwością nabrać na kanapkę. Największym plusem tego dodatku jest efekt "wow", jaki wywołuje. Kto by pomyślał, że można ze smakiem ją zjeść? Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i ciekawostki, to ten przepis zdecydowanie powinien zagościć w Twojej kuchni.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zobacz także
Świeca czosnkowa
Składniki:
- 2 główki czosnku
- oliwa z oliwek
- 200 g masła
Dodatkowo
- kubek papierowy
- sznurek
- spinacz
Sposób przygotowania:
Odkrój górną część główki czosnku i umieść go w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut. Dzięki temu pozbędziesz się ostrego smaku, a czosnek zyska delikatny, maślany aromat.
Po tym czasie wyjmij czosnek i wyciśnij z niego upieczone, kremowe ząbki. Dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj. Pod wpływem ciepła z czosnku cała masa rozpuści się. Jeśli tak się nie stanie- podgrzej nieco zawartość, aby masło było płynne.
W plastikowym kubeczku, na samym dnie, zrób otwór przy pomocy patyczka to szaszłyków i przeciągnij kawałek sznurka. Na końcu sznurka zrób supełek tak, aby pełnił rolę "korka" do naszego kubeczka. Przy pomocy spinacza zabezpiecz sznurek i wlej do środka roztopione masło. Odstaw do lodówki na kilka godzin, aby świeczka dobrze stężała.
Kiedy masło już dobrze stężeje, wyjmij je z lodówki. Usuń plastikowy kubeczek i umieść świecę w wydrążonym nieco chlebie. Odpal "knot", a topiące się masło nabieraj na kromki świeżego pieczywa. Zaskakująca przystawka jest już gotowa.
Smacznego!