Świetna alternatywa dla kotletów schabowych. Zrobione po kowalsku są lepsze, niż klasyczne
14.04.2023 22:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mówi się, że niektóre dania nigdy się nie nudzą. W pewnym sensie zgadzamy się z tymi słowami, co nie oznacza, że delikatne urozmaicenie tradycyjnej i doskonale nam znanej potrawy, jest przez nas traktowane jako nietakt. Jeśli to zadziała, a nasze podniebienia będą wniebowzięte — jesteśmy po prostu na tak. To właśnie dlatego stwierdzamy, że kotlety schabowe po kowalsku to świetny pomysł. Co więcej, cała rodzina nam w tym zawtórowała!
Jesteśmy niemal pewni, że gdyby naszym rodakom zadać pytanie "jeśli mógłbyś do końca życia jeść tylko jedną potrawę, to co by to było?", to olbrzymia część Polaków odpowiedziałaby właśnie: kotlety schabowe. My również zrobilibyśmy to bez wahania, z jednym tylko zastrzeżeniem: wolno nam użyć dowolnej ilości przypraw i produktów do "podrasowania" tego dania. I uwierzcie nam, że pierwszym wykorzystaniem tego "małego druczku" w umowie byłyby właśnie kotlety schabowe po kowalsku.
Cała tajemnica tych kotletów polega na odpowiednim zamarynowaniu mięsa. Użyte do tego składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt potrafi powalić na kolana. Ten przepis zdążyliśmy już wcielić w życie i żałujcie, że nie widzieliście trzęsących się uszu naszych rodzin podczas pałaszowania tego dania. Co do ostatniego gryza!
Skoro więc smak kotletów po kowalsku poznaliśmy już empirycznie, teraz czas na ciebie. Oto przepis. Powodzenia!
Kotlety po kowalsku
Składniki:
- 0,5 kg schabu środkowego
- 80 g musztardy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 jaja
- mąka
- bułka tarta
- 2 cebule
- łyżka majonezu
- łyżka ketchup
- kilka plastrów żółtego sera
- słodka papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Schab pokrój na kotlety o grubości około 1,5 - 2 centymetrów. Rozbij je tłuczkiem, zaczynając od środka i przechodząc stopniowo na boki. Roztłuczone kotlety natrzyj szczyptą soli, pieprzu, słodkiej papryki oraz miodem wymieszanym z musztardą. Tak doprawione schabowe wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
Kiedy kotlety się zamarynują, wyjmij je z lodówki i panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Kiedy ostygnie, połącz ją z ketchupem i majonezem.
Usmażone schabowe przenieś na blaszkę do pieczenia, a na wierzch każdego wyłóż po trochu przygotowanej mieszanki. Na samej górze połóż po plasterku żółtego sera. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Smacznego!
Tak powstają kotlety schabowe po kowalsku. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszym kanale na YouTube. Ten z filmiku poniżej jest tego dowodem!