Świetna alternatywa dla kotletów schabowych. Zrobione po kowalsku są lepsze, niż klasyczne

Mówi się, że niektóre dania nigdy się nie nudzą. W pewnym sensie zgadzamy się z tymi słowami, co nie oznacza, że delikatne urozmaicenie tradycyjnej i doskonale nam znanej potrawy, jest przez nas traktowane jako nietakt. Jeśli to zadziała, a nasze podniebienia będą wniebowzięte — jesteśmy po prostu na tak. To właśnie dlatego stwierdzamy, że kotlety schabowe po kowalsku to świetny pomysł. Co więcej, cała rodzina nam w tym zawtórowała!

ObrazekKotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Jesteśmy niemal pewni, że gdyby naszym rodakom zadać pytanie "jeśli mógłbyś do końca życia jeść tylko jedną potrawę, to co by to było?", to olbrzymia część Polaków odpowiedziałaby właśnie: kotlety schabowe. My również zrobilibyśmy to bez wahania, z jednym tylko zastrzeżeniem: wolno nam użyć dowolnej ilości przypraw i produktów do "podrasowania" tego dania. I uwierzcie nam, że pierwszym wykorzystaniem tego "małego druczku" w umowie byłyby właśnie kotlety schabowe po kowalsku. 

Obrazek
kotlety schabowe po kowalsku - Pyszności; foto: Canva

Cała tajemnica tych kotletów polega na odpowiednim zamarynowaniu mięsa. Użyte do tego składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt potrafi powalić na kolana. Ten przepis zdążyliśmy już wcielić w życie i żałujcie, że nie widzieliście trzęsących się uszu naszych rodzin podczas pałaszowania tego dania. Co do ostatniego gryza!

Skoro więc smak kotletów po kowalsku poznaliśmy już empirycznie, teraz czas na ciebie. Oto przepis. Powodzenia!

Kotlety po kowalsku

Składniki:

  • 0,5 kg schabu środkowego
  • 80 g musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 jaja
  • mąka
  • bułka tarta
  • 2 cebule
  • łyżka majonezu
  • łyżka ketchup
  • kilka plastrów żółtego sera
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrazek
kotlety schabowe po kowalsku - Pyszności; foto: Adobe Stock

Schab pokrój na kotlety o grubości około 1,5 - 2 centymetrów. Rozbij je tłuczkiem, zaczynając od środka i przechodząc stopniowo na boki. Roztłuczone kotlety natrzyj szczyptą soli, pieprzu, słodkiej papryki oraz miodem wymieszanym z musztardą. Tak doprawione schabowe wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.

Kiedy kotlety się zamarynują, wyjmij je z lodówki i panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Kiedy ostygnie, połącz ją z ketchupem i majonezem. 

Usmażone schabowe przenieś na blaszkę do pieczenia, a na wierzch każdego wyłóż po trochu przygotowanej mieszanki. Na samej górze połóż po plasterku żółtego sera. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Smacznego!

Tak powstają kotlety schabowe po kowalsku. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszym kanale na YouTube. Ten z filmiku poniżej jest tego dowodem!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥