Ten napój dodaje energii i pobudza lepiej niż kawa. Amerykańskie gwiazdy go uwielbiają

Kawa stanowi ten napój, bez którego niezwykle ciężko jest wyobrazić sobie poranek i pozostałą część dnia. Dodaje energii  i pobudza w parę chwil. Ale, czy wiesz, że jest pewnego rodzaju alternatywa dla filiżanki kawy? To switchel, który jest naturalnym energetykiem. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą?

ObrazekSwitchel - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Townsends
Karol Wiak

Switchel - co to jest i w czym tkwi wyjątkowość tego napoju?

Czy może być coś lepszego od kawy? Oczywiście, że tak! Napój, pod tajemniczą nazwą switchel, nie tylko pobudza lepiej niż kawa, ale również nawadnia, wzmacnia siły witalne i przyczynia się do poprawy naszej odporności, co jest szczególnie istotne w sezonie jesienno-zimowym. Co ważne, ten właśnie napój można przygotować w bardzo prosty sposób. Jest on wręcz uwielbiany przez amerykańskie gwiazdy. Ten naturalny energetyk, oprócz tego, że pobudza lepiej niż kawa, to również świetnie nawadnia i dodaje siły. Jest dobrze znany również pod takimi nazwami, jak swizzy, punch, czy imbir wodny.

Obrazek
Przygotowanie switchela - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Joanna Manikowska Zielony Detox

Odnosząc się do jego historii, to warto podkreślić,że pochodzi z Karaibów. Do Stanów Zjednoczonych zawitał w XVII wieku i zyskał masową popularność, przede wszystkim wśród rolników. Obecnie, możemy mówić o jego reaktywacji i wzroście popularności. Napój ten można polecić z powodzeniem każdej osobie, która chce schudnąć, jak również wszystkim tym osobom, które chcą wzmocnić swoją odporność i pobudzić się do działania.

Jak przygotować switchel?

Skoro już wiesz, jakie zalety ma switchel, to czas najwyższy, by spróbować go przygotować. W tym celu, potrzebne będą ci te składniki, które z pewnością masz w swojej kuchni. Sam napój robi się bardzo szybko, a smakuje wyjątkowo.

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • łyżka startego imbiru.

Sposób przygotowania:

Jeśli zamierzasz przygotować switchela, to dobrze będzie to zrobić odpowiednio wcześnie, bo będzie musiał on odstać 12 godzin przed spożyciem. Do dwóch szklanek ciepłej wody dodaj ocet jabłkowy i sok z cytryny. Wszystko delikatnie zamieszaj. Następnie wlej syrop klonowy i wsyp starty imbir. Przygotowany napój odstaw na 12 godzin. Po tym czasie, switchel będzie gotowy do spożycia.

Tak pysznego awokado z pewnością nie jadłeś! Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii