Sycący gulasz z PRL‑u. To danie to prawdziwy hit!
Za oknem pełnia zimy i mróz, więc to dobry moment, by przygotować coś rozgrzewającego, sycącego i niezwykle smacznego. Jeśli w tym wszystkim uda się powrócić do minionych czasów, to już w ogóle będzie wyjątkowo. Dlatego nie wahaj się i już dziś sięgnij po recepturę na gulasz z PRL-u. To wspaniała opcja na zimowy obiad dla całej rodziny!
11.02.2023 08:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gulasz z PRL-u - prawdziwy hit na rodzinny obiad
Kultowe dania z minionych czasów, chyba już na stałe zapisały się na kartach książek kucharskich. Z pewnością chętnie sięgasz po domowe receptury swojej babci, czy mamy, by przygotować te dania, wyróżniające się możliwie najlepszym smakiem. Co ważne, nie są przekombinowane, ale jasne i zrozumiałe, a użyte składniki powodują, że otrzymujesz kulinarne dzieło sztuki. I tak też będzie w przypadku, gdy zdecydujesz się ugotować gulasz z PRL-u. To prawdziwy hit na zimowy obiad. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt zachwyca każdego, kto go spróbuje!
Jak przygotować gulasz z PRL-u?
Chcąc powrócić do minionych czasów, będziesz potrzebował zaledwie kilka składników. To kultowe danie robi się stosunkowo szybko. Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Wypróbuj ten przepis już dziś!
Składniki:
- koncentrat pomidorowy
- łopatka wieprzowa
- cebula
- pieczarki
- marchew
- mąka
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- papryka słodka mielona.
Sposób przygotowania:
Gulasz z PRL-u to danie, które idealnie sprawdzi się na zimowe dni. Rozpocznij od pokrojenia mięsa w kostkę wielkości orzecha włoskiego. Cebulę pokrój w pióra, a marchew i pieczarki w plastry. Rozgrzej olej na patelni, mięso obtocz w mące i smaż je na złoty kolor. Przełóż je do garnka i przystąp do podsmażenia warzyw na oleju. Od razu po wrzuceniu na patelnię należy je posolić. Po kilku minutach smażenia dodaj do nich koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zamieszaj i smaż przez kilka minut, by przyprawa dostała ciepła i puściła aromaty, a koncentrat ładnie wymieszał się z warzywami.
Teraz przełóż warzywa do garnka z mięsem, podlej to wszystko gorącą wodą. Gotuj na średnim ogniu przez około godzinę. Po tym czasie gulasz będzie już gotowy. Najlepiej smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej i z ogórkiem kiszonym. To prawdziwy hit, jeśli chodzi o smaczny i pożywny obiad. Przekonaj się sam. Smacznego!
Zobacz, jak przygotować naleśnikową zapiekankę z serem i szynką. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: