Sycący gulasz z PRL-u. To danie to prawdziwy hit!

Za oknem pełnia zimy i mróz, więc to dobry moment, by przygotować coś rozgrzewającego, sycącego i niezwykle smacznego. Jeśli w tym wszystkim uda się powrócić do minionych czasów, to już w ogóle będzie wyjątkowo. Dlatego nie wahaj się i już dziś sięgnij po recepturę na gulasz z PRL-u. To wspaniała opcja na zimowy obiad dla całej rodziny!

ObrazekGulasz z PRL-u - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaKwasiora KK
Karol Wiak

Gulasz z PRL-u - prawdziwy hit na rodzinny obiad

Kultowe dania z minionych czasów, chyba już na stałe zapisały się na kartach książek kucharskich. Z pewnością chętnie sięgasz po domowe receptury swojej babci, czy mamy, by przygotować te dania, wyróżniające się możliwie najlepszym smakiem. Co ważne, nie są przekombinowane, ale jasne i zrozumiałe, a użyte składniki powodują, że otrzymujesz kulinarne dzieło sztuki. I tak też będzie w przypadku, gdy zdecydujesz się ugotować gulasz z PRL-u. To prawdziwy hit na zimowy obiad. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt zachwyca każdego, kto go spróbuje!

Obrazek
Krojenie mięsa na gulasz - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaKwasiora KK

Jak przygotować gulasz z PRL-u?

Chcąc powrócić do minionych czasów, będziesz potrzebował zaledwie kilka składników. To kultowe danie robi się stosunkowo szybko. Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Wypróbuj ten przepis już dziś!

Składniki:

  • koncentrat pomidorowy
  • łopatka wieprzowa
  • cebula
  • pieczarki
  • marchew
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • papryka słodka mielona.

Sposób przygotowania:

Gulasz z PRL-u to danie, które idealnie sprawdzi się na zimowe dni. Rozpocznij od pokrojenia mięsa w kostkę wielkości orzecha włoskiego. Cebulę pokrój w pióra, a marchew i pieczarki w plastry. Rozgrzej olej na patelni, mięso obtocz w mące i smaż je na złoty kolor. Przełóż je do garnka i przystąp do podsmażenia warzyw na oleju. Od razu po wrzuceniu na patelnię należy je posolić. Po kilku minutach smażenia dodaj do nich koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zamieszaj i smaż przez kilka minut, by przyprawa dostała ciepła i puściła aromaty, a koncentrat ładnie wymieszał się z warzywami.

Obrazek
Gotowanie gulaszu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaKwasiora KK

Teraz przełóż warzywa do garnka z mięsem, podlej to wszystko gorącą wodą. Gotuj na średnim ogniu przez około godzinę. Po tym czasie gulasz będzie już gotowy. Najlepiej smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej i z ogórkiem kiszonym. To prawdziwy hit, jeśli chodzi o smaczny i pożywny obiad. Przekonaj się sam. Smacznego!

Zobacz, jak przygotować naleśnikową zapiekankę z serem i szynką. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki