Sycący gulasz z PRL-u. To danie to prawdziwy hit!

Za oknem pełnia zimy i mróz, więc to dobry moment, by przygotować coś rozgrzewającego, sycącego i niezwykle smacznego. Jeśli w tym wszystkim uda się powrócić do minionych czasów, to już w ogóle będzie wyjątkowo. Dlatego nie wahaj się i już dziś sięgnij po recepturę na gulasz z PRL-u. To wspaniała opcja na zimowy obiad dla całej rodziny!

ObrazekGulasz z PRL-u - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaKwasiora KK
Karol Wiak

Gulasz z PRL-u - prawdziwy hit na rodzinny obiad

Kultowe dania z minionych czasów, chyba już na stałe zapisały się na kartach książek kucharskich. Z pewnością chętnie sięgasz po domowe receptury swojej babci, czy mamy, by przygotować te dania, wyróżniające się możliwie najlepszym smakiem. Co ważne, nie są przekombinowane, ale jasne i zrozumiałe, a użyte składniki powodują, że otrzymujesz kulinarne dzieło sztuki. I tak też będzie w przypadku, gdy zdecydujesz się ugotować gulasz z PRL-u. To prawdziwy hit na zimowy obiad. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt zachwyca każdego, kto go spróbuje!

Obrazek
Krojenie mięsa na gulasz - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaKwasiora KK

Jak przygotować gulasz z PRL-u?

Chcąc powrócić do minionych czasów, będziesz potrzebował zaledwie kilka składników. To kultowe danie robi się stosunkowo szybko. Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Wypróbuj ten przepis już dziś!

Składniki:

  • koncentrat pomidorowy
  • łopatka wieprzowa
  • cebula
  • pieczarki
  • marchew
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • papryka słodka mielona.

Sposób przygotowania:

Gulasz z PRL-u to danie, które idealnie sprawdzi się na zimowe dni. Rozpocznij od pokrojenia mięsa w kostkę wielkości orzecha włoskiego. Cebulę pokrój w pióra, a marchew i pieczarki w plastry. Rozgrzej olej na patelni, mięso obtocz w mące i smaż je na złoty kolor. Przełóż je do garnka i przystąp do podsmażenia warzyw na oleju. Od razu po wrzuceniu na patelnię należy je posolić. Po kilku minutach smażenia dodaj do nich koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zamieszaj i smaż przez kilka minut, by przyprawa dostała ciepła i puściła aromaty, a koncentrat ładnie wymieszał się z warzywami.

Obrazek
Gotowanie gulaszu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaKwasiora KK

Teraz przełóż warzywa do garnka z mięsem, podlej to wszystko gorącą wodą. Gotuj na średnim ogniu przez około godzinę. Po tym czasie gulasz będzie już gotowy. Najlepiej smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej i z ogórkiem kiszonym. To prawdziwy hit, jeśli chodzi o smaczny i pożywny obiad. Przekonaj się sam. Smacznego!

Zobacz, jak przygotować naleśnikową zapiekankę z serem i szynką. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese