Szakszuka

Pożywne i fitowe śniadanie to najlepszy przepis na udany dzień ? Zresztą sama się przekonaj i przygotuj naszą szakszukę ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 łyżka oliwa z oliwek
  2. 1/2 łyżki masło
  3. 3/4 łyżeczki kmin rzymski
  4. 1 łyżeczka papryka w proszku
  5. 1 łyżeczka cukier brązowy
  6. 2 łyżeczki sok z cytryny
  7. 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
  8. 4 szt. jajka
  9. kolendra do dekoracji
  10. 1/2 szt. cebula
  11. 3 ząbki czosnek
  12. 2 szt. bakłażan pokrojony w kostkę
  13. 2 szczypty sól
  14. 2 szczypty pieprz
  15. 400 g pomidory z puszki
  16. 1/3 szkl. tymianek posiekany
  17. 1/3 szkl. kolendra posiekana

Sposób przygotowania:

1. Na patelni połącz ze sobą oliwę z oliwek, masło, cebule oraz czosnek.

Obrazek

2. Po chwili dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana. Dopraw przy pomocy soli i pieprzu.

Obrazek

3. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz świeże zioła...

Obrazek

4. ...kmin rzymski, paprykę w proszku, cukier brązowy, sok z cytryny oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Na samym końcu dodaj 4 jajka i ponownie dopraw solą i pieprzem.

Obrazek

6. Wstaw do piekarnika na 7-10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak