Szakszuka

Pożywne i fitowe śniadanie to najlepszy przepis na udany dzień ? Zresztą sama się przekonaj i przygotuj naszą szakszukę ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 łyżka oliwa z oliwek
  2. 1/2 łyżki masło
  3. 3/4 łyżeczki kmin rzymski
  4. 1 łyżeczka papryka w proszku
  5. 1 łyżeczka cukier brązowy
  6. 2 łyżeczki sok z cytryny
  7. 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
  8. 4 szt. jajka
  9. kolendra do dekoracji
  10. 1/2 szt. cebula
  11. 3 ząbki czosnek
  12. 2 szt. bakłażan pokrojony w kostkę
  13. 2 szczypty sól
  14. 2 szczypty pieprz
  15. 400 g pomidory z puszki
  16. 1/3 szkl. tymianek posiekany
  17. 1/3 szkl. kolendra posiekana

Sposób przygotowania:

1. Na patelni połącz ze sobą oliwę z oliwek, masło, cebule oraz czosnek.

Obrazek

2. Po chwili dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana. Dopraw przy pomocy soli i pieprzu.

Obrazek

3. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz świeże zioła...

Obrazek

4. ...kmin rzymski, paprykę w proszku, cukier brązowy, sok z cytryny oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Na samym końcu dodaj 4 jajka i ponownie dopraw solą i pieprzem.

Obrazek

6. Wstaw do piekarnika na 7-10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟