Szakszuka na tostach w fitowym wydaniu

Była już szakszuka w większym wydaniu. Czas więc na wersję mini, którą umieściliśmy na pełnoziarnistych tostach. Będzie się działo!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 8 szt. chleb pełnoziarnisty kromki
  2. 2 szt cebula biała
  3. 2 łyżki natka pietruszki posiekana
  4. 8 szt. jajka
  5. 1 szt. papryka czerwona
  6. 3 szt. ząbki czosnku
  7. 400 g pomidory krojone
  8. 1 łyżeczka kmin rzymski
  9. 1 łyżeczka papryka słodka
  10. 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
  11. 2 łyżeczki sól (z podziałem na pół)
  12. 2 łyżeczki pieprz (z podziałem na pół)

Sposób przygotowania:

1. Rozłóż kanapki na blaszce do pieczenia. Następnie wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Połącz na patelni cebulę i paprykę. Dodaj do nich: czosnek, pieprz cayenne, kmin rzymski oraz paprykę słodką.

Obrazek

3. Po chwili dodaj pomidory krojone, sól oraz pieprz.

Obrazek

4. Umieść powstałą mieszankę na podpieczonych tostach. Dodaj po jajku i dopraw solą oraz pieprzem. Ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut.

Obrazek

5. Przed podaniem posyp pietruszką. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥