Szalone ciasto czekoladowe, które przyrządzisz w jednym naczyniu bez jajek, bez mleka i bez masła!

Nie znam chyba osoby, która nie lubiłaby ciasta czekoladowego... Ten deser to chyba jeden z najbardziej klasycznych i popularnych deserów.

Obrazek
Pyszności

Przygotowanie domowego ciasta czekoladowego zazwyczaj wymaga trochę czasu, a na końcu w naszej kuchni panuje bałagan. Jak tego uniknąć? Już mówię!

Szalone ciasto czekoladowego, bo to właśnie o nim mowa, jest niezwykłe, ponieważ przygotujemy je w jednym naczyniu. Na dodatek nie potrzeba do niego ani jajek, ani masła i ani mleka. Do jego wykonania niezbędne są tylko podstawowe składniki. Nie traćmy więc czasu i do dzieła!

Składniki:

  1. 345 g mąka
  2. 3 łyżki kakao
  3. 3 łyżeczki soda
  4. 230 g cukier
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1 łyżka ocet
  7. 1 łyżeczka olejek waniliowy
  8. 5 łyżkek olej roślinny
  9. 230 ml woda
  10. 1 opak. polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Na blaszkę wsyp mąkę, kakao, sodę, cukier oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
2. Za pomocą łyżki, wykonaj w miksturze 3 wgłębienia - 2 małe i 1 duże.
3. Do jednego małego wgłębienia wlej ocet, a do drugiego olejek waniliowy. Do dużego wgłębienia wlej olej roślinny. Następnie wszystko wymieszaj.
4. Do mieszanki na blaszce dolej także wodę. Wymieszaj wszystko na gładką i jednolitą masę. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 35 minut.
5. Po 35 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Jego wierzch polej polewą czekoladową i dobrze ją rozsmaruj.
6. Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Możesz podawać je samodzielnie lub z truskawkami i bitą śmietaną.
7. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯