PoradyWlej go do gotujących się ziemniaków. Dzięki niemu nie staną się szare po ugotowaniu

Wlej go do gotujących się ziemniaków. Dzięki niemu nie staną się szare po ugotowaniu

Szare ziemniaki - Pyszności; foto: Canva
Szare ziemniaki - Pyszności; foto: Canva

17.12.2022 03:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie od dziś wiadomo, że je się również oczami. To dlatego szare ziemniaki potrafią zepsuć cały obiad. Mimo że ich smak nie uległ znacznemu pogorszeniu, to oczy sprawiają, że aż ciężko je przełknąć. Jakie są przyczyny zmiany koloru kartofli i jak temu zapobiec? Dowiesz się z artykułu.

Ziemniaki mogą zacząć nabierać szarego koloru na różnych etapach przygotowania. Jeśli zostaną obrane i odłożone na dłuższą chwilę, ich kolor w końcu zmieni się drastycznie i już nie zniknie. Również podczas gotowania mogą stać się szare. Pół biedy, jeśli przygotowywałaś je tylko dla siebie. Gorzej, kiedy na obiad czeka cała rodzina. Takie ziemniaki aż wstyd podać na talerzu.

Jak to często w kuchni bywa, lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego nie ryzykuj i zadziałaj od razu - zgodnie z tymi wskazówkami. Zanim jednak do nich przejdziesz, trochę teorii.

Szare ziemniaki - Pyszności; foto: Canva
Szare ziemniaki - Pyszności; foto: Canva

Dlaczego ziemniaki stają się szare?

Kartofle zawierają oksydazę polifenolową. Jest to enzym, który szybko zaczyna reagować z powietrzem. Ziemniaki pozbawione naturalnej bariery ochronnej, czyli skórki, utleniają się i przebarwiają.

Szare ziemniaki co prawda nie tracą swojego smaku i nie nabierają żadnych toksycznych właściwości, ale jak już wspomnieliśmy - oczy robią swoje. Dlatego lepiej działać zapobiegawczo.

Szare ziemniaki - jak tego uniknąć?

Ziemniaki utleniają się po ich obraniu. Najszybciej zmianę koloru zauważysz, kiedy obrane ziemniaki odstawisz ,,na później". Kiedy już do nich wrócisz podczas gotowania obiadu, zauważysz, że zamiast apetycznych, żółtych ziemniaków, czekają na ciebie szare potworki.

Jeśli więc chcesz obrać ziemniaki, ale ugotować je dopiero za jakiś czas, zalej je zimną wodą. Unikaj jednak długiego przetrzymywania ich w wodzie. Stracą wtedy część witamin.

Szare ziemniaki - Pyszności; foto: Canva
Szare ziemniaki - Pyszności; foto: Canva

Żeby natomiast pozbyć się efektu szarych ziemniaków podczas gotowania, zastosuj prosty trik. Do wody, w której gotują się kartofle, wlej jeden z tych produktów, które na pewno masz w domu.

Cytryna lub ocet. Chodzi tu o delikatne ,,zakwaszenie" ziemniaków. Dzięki temu zabiegowi utlenianie się ziemniaków zostanie zatrzymane. To zresztą często stosowany trik w przypadku warzyw i owoców - chociażby awokado.

Mleko. Dzięki niemu ziemniaki nie dość, że nie ściemnieją, to dłużej zachowają swój piękny, żółty kolor.

Rzuć też okiem na ten znakomity przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także