Magda Gessler nigdy nie doda tego składnika do szarlotki, rujnuje on cały smak
Smak i zapach szarlotki zna każdy z nas. W dzieciństwie często piekły go nasze babcie i mamy. Znana restauratorka Magda Gessler podzieliła się wyjątkowym przepisem na ten deser. Trzyma się jednej ważnej zasady - do ciasta zawsze używa masła.
23.07.2022 09:00
Szarlotka Magdy Gessler
Szarlotka to pyszne połączenie delikatnego, kruchego ciasta i lekko kwaśnych jabłek. Jednak często podczas przygotowywania ciasta, zamiast masła dodajemy margarynę. W konsekwencji wypiek traci na smaku.
W przepisie Magdy Gessler, nie ma miejsca na zamienniki. Jeśli zależy ci na pysznym wypieku - koniecznie wypróbuj jej przepis. Szarlotka znanej restauratorki jest delikatna, krucha i wyjątkowo smaczna. Deser rozpływa się w ustach. Najlepiej podawać ciasto na ciepło. Świetnie współgra z dodatkiem gałki lodów śmietankowych.
Receptura szarlotki Magdy Gessler
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 200g zimnego masła
- szczypta soli
- 2 kg jabłek
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 0,5 szklanki wody
Sposób wykonania:
- Obierz jabłka, a następnie pokrój je w kostkę. Przełóż je na patelnię. Dodaj sok z cytryny, pół szklanki cukru i pół szklanki wody. Całość smaż na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj cynamon.
- Mąkę zmieszaj z 0,5 szklanki cukru, szczyptą soli oraz pokrojonym w kosteczkę masłem. Całość dokładnie posiekaj. Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Pamiętaj, że kruche ciasto nie powinno być długo wyrabiane. Ciasto zawiń w folie i odłóż do lodówki na około jedną godzinę.
- Formę do pieczenia o wymiarach 23x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie odetnij około 2/3 ciasta i wylep nim spód formy. Podpiecz go w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
- Gotowy spód ciasta posyp bułką tartą, a następnie ułóż na nim uprzednio przygotowane jabłka. Resztę (1/3) ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim jabłka. Ciasto piecz w 180 st. C. przez około 50 minut. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować błyskawiczną szarlotkę w kubku krok po kroku.