Szarlotka w 5 minut - najszybszy przepis na poobiedni deser

Szarlotka w 5 minut to nasza kontrpropozycja do wszelkiego rodzaju skomplikowanych ciast, których przygotowanie ciągnie się godzinami. Każdy z nas zasługuje na pyszny, domowy deser po obiedzie i nie zawsze chcemy tracić pół życia w kuchni.

Obrazek
Agnieszka

Dlatego przychodzimy z pomocą. Dziecinnie prosta szarlotka wyjdzie nawet absolutnemu amatorowi. Nie lubisz zagniatać ciasta - spokojnie, tu nie musisz. Nie jesteś fanem ubijania sztywnej piany z żółtek - żaden problem, także tego nie wymagamy.

Aby maksymalnie przyśpieszyć przygotowanie szarlotki, jabłka pokroiliśmy za pomocą urządzenia Zoodler marki Philips.

Szarlotka w 5 minut - składniki

  • 4 jabłka
  • 3 jajka
  • 100 gram cukru białego
  • 200 gram mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do ozdoby
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Zanim rozpoczniesz przyrządzanie składników, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Teraz czas na jabłka. My pokroiliśmy je cienko za pomocą melaksera - nawet obieranie ze skórki nie było potrzebne. Oczywiście jabłka możesz pokroić także ręcznie w drobne plasterki.

Dno formy do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż na nią pokrojone jabłka. Opcja na łasuchów - w tym momencie możesz dodać nieco cukru trzcinowego, jabłka nabiorą lekkie słodyczy. Jabłka wstaw do piekarnika na 10-15 minut.

Obrazek

Teraz zabieramy się za przygotowanie ciasta. W misce połącz jajka i cukier na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Całość zmiksuj na gładką masę.

Podpieczone jabłka wyjmij z piekarnika i wylej na nie przygotowaną masę. Teraz upiecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 45 minut i szarlotka gotowa.

Obrazek

Szarlotka w 5 minut doskonale smakuje posypana cukrem pudrem. Najlepiej czuje się w towarzystwie porcji lodów waniliowych oraz kleksa bitej śmietany. Smacznego!

A jeśli masz ochotę na bardziej tradycyjną wersję szarlotki. Zajrzyj do naszego przepisu na kultową szarlotkę z prodiża. 

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy