WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Szarlotka z bezą i kruszonką. Przepis na ciasto, któremu się nie oprzesz

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast, które bez problemu możesz zrobić w domu. Sprawdź nasz przepis na szarlotkę na kruchym cieście z bezą, która idealnie nadaje się do popołudniowej kawy.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

Jakie jabłka wybrać do szarlotki?

Szarlotka to ciasto, które musi być kruche lub półkruche. To właśnie jeden z najważniejszych elementów, który odróżnia szarlotkę od jabłecznika. Niemniej jednak zarówno w szarlotce, jak i jabłeczniku bardzo ważny jest wybór odpowiednich jabłek, które odpowiadają za cały smak ciasta.

Do szarlotki najlepiej nadadzą się jabłka, takie jak:

  1. Szara renta - ma twardy, jasny miąższ o lekko kwaśnym smaku,
  2. Antonówka - ma twardy i biały miąższ,
  3. Champion - jest soczysty, słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty,
  4. Ligol - kruche jabłka, które po upieczeniu wyróżnia korzenny intensywny smak,
  5. Papierówki - miękkie i kruche jabłka, które z pewnością pamiętamy z dzieciństwa.

Kiedy kupisz już jabłka i oczywiście resztę składników, możesz przystąpić do przygotowania naszej szarlotki na kruchym cieście z bezą. Gwarantujemy, że nikt nie będzie mógł się jej oprzeć.

Szarlotka z bezą - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 gram masła
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 150-180 gram cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Wszystko dokładnie zagnieć na jednolite ciasto, podziel je na 2 części i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij jedną kulę z ciasta i wyłóż nią blaszkę do pieczenia. Ciasto piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
  • Ubij białka ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodaj budyń waniliowy i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • W międzyczasie przygotuj jabłka na szarlotkę. Pokrój je na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce i wymieszaj z cynamonem.
  • Na wcześniej upieczone ciasto wyłóż jabłka, a następnie masę. Całość przykryj rozwałkowanym ciastem z lodówki i piecz przez około 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Szarlotka będzie smakować wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Na naszym kanale na YouTube znajdziesz więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten poniżej.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców