Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Szarpany kurczak w kukurydzianych tacos domowej roboty. Z wyrazistym sosem jogurtowym smakuje najlepiej

Z tym przepisem wyczarujesz w swojej kuchni kukurydziane tacos w towarzystwie szarpanego kurczaka i kremowego sosu z orzeźwiającym akcentem. Przed obróbką mięsa nie zapomnij ponakłuwać go widelcem w kilku miejscach. Dzięki tej prostej sztuczce przyprawa meksykańska wniknie głębiej, a kurczak będzie smakować jeszcze lepiej. Lista składników jest podana niżej. Instrukcję, jak przygotować całe danie, znajdziesz w wideo.

Składniki na szarpanego kurczaka:

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (do smażenia),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 400 g pomidorów krojonych,
  • 200 ml bulionu,
  • sól i pieprz do smaku.

Kukurydziane tacos:

  • 300 g kukurydzy konserwowej,
  • 180 g tartego żółtego sera,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • ⅓ łyżeczki soli.

Jogurtowy sos:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 1 garść kolendry,
  • 3 marynowane jalapeño,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • ⅓ łyżeczki soli.

Dodatki:

  • zielona papryka,
  • czarna fasola,
  • pokruszone nachosy.

Przydatne informacje:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się mięsem, ponieważ proces duszenia jest czasochłonny (powinien trwać ok. 1 godziny).
  2. Pamiętaj o triku z nakłuwaniem mięsa - ta pozornie mała rzecz może zdecydowanie poprawić smak kurczaka.
  3. Do tzw. "szarpania" polecam metodę z dwoma widelcami. Przy ich pomocy podzielisz kurczaka na mniejsze kawałki w mgnieniu oka.
  4. Do przygotowania sosu na bazie jogurtu użyj świeżej natki pietruszki i kolendry, a będzie mieć głębszy smak. Po przygotowaniu odstaw sos do lodówki. Wyjmij go tuż przed podaniem.
  5. Samodzielnie przygotuj też kukurydziane tacos. Formę idealnych krążków pomoże ci uzyskać mała miseczka. Należy je piec w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 10 minut.
  6. Formowanie charakterystycznych łódeczek będzie dużo prostsze, jeśli zrobisz to z jeszcze ciepłymi krążkami. Wystarczy delikatnie je zgiąć do środka i nafaszerować szarpanym kurczakiem.
Więcej wideo
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udanyJesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Ciasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustachCiasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustach
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkamiKolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Burger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w PolsceBurger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w Polsce
Chrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu okaChrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu oka
Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?
Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletówChrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletów
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący