Szarpany kurczak w kukurydzianych tacos domowej roboty. Z wyrazistym sosem jogurtowym smakuje najlepiej
Z tym przepisem wyczarujesz w swojej kuchni kukurydziane tacos w towarzystwie szarpanego kurczaka i kremowego sosu z orzeźwiającym akcentem. Przed obróbką mięsa nie zapomnij ponakłuwać go widelcem w kilku miejscach. Dzięki tej prostej sztuczce przyprawa meksykańska wniknie głębiej, a kurczak będzie smakować jeszcze lepiej. Lista składników jest podana niżej. Instrukcję, jak przygotować całe danie, znajdziesz w wideo.
Składniki na szarpanego kurczaka:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej,
- 5 łyżek oliwy z oliwek (do smażenia),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 400 g pomidorów krojonych,
- 200 ml bulionu,
- sól i pieprz do smaku.
Kukurydziane tacos:
- 300 g kukurydzy konserwowej,
- 180 g tartego żółtego sera,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- ⅓ łyżeczki soli.
Jogurtowy sos:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 1 garść natki pietruszki,
- 1 garść kolendry,
- 3 marynowane jalapeño,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka octu winnego,
- ⅓ łyżeczki soli.
Dodatki:
- zielona papryka,
- czarna fasola,
- pokruszone nachosy.
Przydatne informacje:
- W pierwszej kolejności zajmij się mięsem, ponieważ proces duszenia jest czasochłonny (powinien trwać ok. 1 godziny).
- Pamiętaj o triku z nakłuwaniem mięsa - ta pozornie mała rzecz może zdecydowanie poprawić smak kurczaka.
- Do tzw. "szarpania" polecam metodę z dwoma widelcami. Przy ich pomocy podzielisz kurczaka na mniejsze kawałki w mgnieniu oka.
- Do przygotowania sosu na bazie jogurtu użyj świeżej natki pietruszki i kolendry, a będzie mieć głębszy smak. Po przygotowaniu odstaw sos do lodówki. Wyjmij go tuż przed podaniem.
- Samodzielnie przygotuj też kukurydziane tacos. Formę idealnych krążków pomoże ci uzyskać mała miseczka. Należy je piec w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 10 minut.
- Formowanie charakterystycznych łódeczek będzie dużo prostsze, jeśli zrobisz to z jeszcze ciepłymi krążkami. Wystarczy delikatnie je zgiąć do środka i nafaszerować szarpanym kurczakiem.