7 najczęściej podrabianych produktów spożywczych. Sprawdź, jak je rozpoznać i nie dać się oszukać

Produkty, które znajdują się na naszym stole mogą okazać się nie zupełnie tym, czym nam się wydaje.

7 najczęściej podrabianych produktów spożywczych. Sprawdź, jak je rozpoznać i nie dać się oszukać
Mika
SKOMENTUJ

Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, jak rzeczywiście powinny wyglądać. Oto sposoby, których najczęściej używają producenci i jak się przed nimi zabezpieczyć:

1. Kawa mielona

© pixabay
<a href="https://pixabay.com/ru/%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82%D1%8B%D0%B9-%D0%BA%D0%BE%D1%84%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D1%85-315405/" target="_blank">© pixabay</a>

Mielona kawa może zawierać pieczone i posiekane ziarna jęczmienia, soi i pszenicy. Dodatkowo, by obniżyć koszty produkcji, firmy często dodają drewniane wióry. Najlepiej kupować ziarna kawy i mielić je samemu w domu lub poprosić o to w sklepie.

2. Sok żurawinowy i z granatu

© jeepersmedia
<a href="https://www.flickr.com/photos/jeepersmedia" target="_blank">© jeepersmedia</a>

Etykieta na opakowaniu gwarantuje 100% soku, jednak napój jest najprawdopodobniej rozcieńczony sokiem jabłkowym lub zwyczajną wodą. Przed zakupem przeczytaj dokładnie etykietę i zwróć szczególną uwagę na proporcje soku.

3. Oliwa z oliwek

© 481kawara    © pixabay
<a href="https://www.instagram.com/p/BSAXbUdFLUA/?taken-by=481kawara" target="_blank">© 481kawara</a> <a href="https://pixabay.com/ru/%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-356102/" target="_blank">© pixabay</a>

Zamiast oliwy z oliwek może się okazać, że w butelce znajduje się olej kukurydziany, palmowy lub sojowy. By sprawdzić czy to rzeczywiście oliwa z oliwek, najlepiej wlać odrobinę do szklanki i umieścić w lodówce. Prawdziwa oliwa wytworzy osad.

4. Parmezan

© ericboisset   © pixabay
<a href="https://www.instagram.com/p/BSHZ0KFBSwH/?taken-by=ericboisset" target="_blank">© ericboisset</a> <a href="https://pixabay.com/ru/сыр-сырный-крупным-планом-цвет-1238395/" target="_blank">© pixabay</a>

Często się okazuje, że parmezan składa się w 10% z wiórów drewnianych. Mieszanina tanich serów również może być sprzedawana jako parmezan. Najlepiej więc kupować odkrojony kawałek z całego koła parmezanu.

5. Miód

Obraz

Jeśli chodzi o substytuty miodu, to ludzka wyobraźnia nie ma granic. Zazwyczaj jest to sztuczny miód z syntetycznych składników, często naturalny jest rozcieńczany syropami o wysokiej zawartości fruktozy. Jeśli na opakowaniu pisze, że powinien być przechowywany w lodówce, to na pewno nie jest miód. Naturalny nie ma zbyt wielkich wymagań w kwestiach przechowywania.

6. Sushi

© pixabay    © pixabay
<a href="https://pixabay.com/ru/%D1%81%D1%83%D1%88%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4-%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8C-%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-1091679/" target="_blank">© pixabay</a> <a href="https://pixabay.com/ru/%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%81%D1%8C-%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%80%D1%8B%D0%B1%D1%8B-518032/" target="_blank">© pixabay</a>

Kupując pakowane sushi, zamiast łososia otrzymujesz tańszą wersję ryb, czasem nawet specjalnie pokolorowaną. Lepiej wybrać się do baru serwującego sushi, a w domu przygotować stek z ryby.

Ryż

© Tengrinews   © Gurjari Limited
<a href="https://youtu.be/i2Csu7xFHkE?t=21s" target="_blank">© Tengrinews</a> <a href="https://youtu.be/BgcZmSrA4tk?t=2m1s" target="_blank">© Gurjari Limited</a>

Wśród wszystkich podróbek, ten może okazać się bardzo niebezpieczny. Sztuczny ryż jest wykonany ze skrobi zmieszanej z plastikiem i pali się jak tworzywo sztuczne oraz nie tonie w wodzie. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka