Przepis5 pomysłów na sałatkę ziemniaczaną. Przepis na jedną z nich zaskakuje najbardziej

5 pomysłów na sałatkę ziemniaczaną. Przepis na jedną z nich zaskakuje najbardziej

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Sandra Biedrzańska

18.01.2023 10:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szybka sałatka ziemniaczana? Można ją zabrać jako lunch do pracy albo podać do dań z grilla. Jest smaczna i pożywna. Oto kilka pomysłów na sałatki z ziemniakami w roli głównej. Jesteśmy pewni, że będziecie zachwyceni.

Włoska szybka sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 g rukoli
  • ½ czerwonej cebuli
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki kaparów
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy dowolnie na mniejsze kawałki (plasterki, półplasterki, księżyce). Układamy w salaterkach, gdy są jeszcze ciepłe i przekładamy je rukolą. Dodajemy cienko pokrojoną cebulę, suszone pomidory i kapary bez zalewy. Polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Pyszności; Foto: Pexels
Pyszności; Foto: Pexels

Kartoffelsalat do mięs z grilla

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie tak, by nie rozpadły się. Studzimy i kroimy w grubą kostkę. Ogórki i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Szczypiorek i koperek siekamy. Dodajemy majonez, jogurt, sól i pieprz do smaku. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy np. do mięs i kiełbasek z grilla.

Pyszności; Foto: Pexels
Pyszności; Foto: Pexels

Wiejska szybka sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 5 ogórków kiszonych
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy je i kroimy na mniejsze cząstki. Boczek kroimy w cienkie paski i wytapiamy, lekko rumieniąc go na patelni. Ogórki kroimy w plasterki albo w kostkę. Cebulę siekamy. Z pozostałych składników robimy sos. W salaterkach układamy na przemian wszystkie składniki, poszczególne warstwy polewając sosem i posypując pieprzem.

Pyszności; Foto: Pexels
Pyszności; Foto: Pexels

Arabska sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 i ¼ kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½-1 łyżeczki mielonego chili
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • ½-1 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łodygi świeżej mięty
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • sól do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie aż się zeszkli. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, chili i kurkumę. Podsmażamy jeszcze przez 3-4 minuty. Przyprawiamy cukrem oraz solą i studzimy. Zioła myjemy i osuszamy. Listki siekamy. Ziemniaki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy je i kroimy je w łódki. Zioła dorzucamy do cebuli i doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko mieszamy z ziemniakami. Sałatkę odstawiamy na przynajmniej godzinę, by składniki przegryzły się. Przed podaniem próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

Pyszności; Foto: Pexels
Pyszności; Foto: Pexels

Ziemniaczana z czosnkiem

Składniki:

  • 15 niewielkich młodych ziemniaków
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
  • czarne lub zielone oliwki
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • kilka listów świeżej bazylii
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • pieprz lub mielone chili do smaku
  • skórka z cytryny

Przygotowanie

Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzić i obrać ze skórki. Pokroić w łódeczki. W rondlu rozgrzać oliwę. Zdjąć z palnika i przecisnąć do niej przez praskę czosnek. Zamieszać i zalać zawartością rondla ziemniaki. Dodać pozostałe składniki i dokładnie przemieszać do momentu ich połączenia.

Ziemniaczane sałatki mogą stanowić samodzielne danie lub służyć jako dodatek do różnego rodzaju mięs – nie tylko z grilla, ale również do kotletów czy pieczeni. Świetnie smakują ze świeżymi ziołami. Można je podawać na zimno lub na ciepło. Zawsze są ciekawym urozmaiceniem menu, a mogą być także sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które np. zostały z obiadu.

Autor: Halina Basek

Jeśli masz ochotę na pyszny obiad, koniecznie wypróbuj Śmietankowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami. Przepis znajdziesz na naszym kanale w serwisie YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także