5 pomysłów na sałatkę ziemniaczaną. Przepis na jedną z nich zaskakuje najbardziej

Szybka sałatka ziemniaczana? Można ją zabrać jako lunch do pracy albo podać do dań z grilla. Jest smaczna i pożywna. Oto kilka pomysłów na sałatki z ziemniakami w roli głównej. Jesteśmy pewni, że będziecie zachwyceni.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Sandra Biedrzańska

Włoska szybka sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 g rukoli
  • ½ czerwonej cebuli
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki kaparów
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy dowolnie na mniejsze kawałki (plasterki, półplasterki, księżyce). Układamy w salaterkach, gdy są jeszcze ciepłe i przekładamy je rukolą. Dodajemy cienko pokrojoną cebulę, suszone pomidory i kapary bez zalewy. Polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Obrazek
Pyszności; Foto: Pexels

Kartoffelsalat do mięs z grilla

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie tak, by nie rozpadły się. Studzimy i kroimy w grubą kostkę. Ogórki i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Szczypiorek i koperek siekamy. Dodajemy majonez, jogurt, sól i pieprz do smaku. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy np. do mięs i kiełbasek z grilla.

Obrazek
Pyszności; Foto: Pexels

Wiejska szybka sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 5 ogórków kiszonych
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy je i kroimy na mniejsze cząstki. Boczek kroimy w cienkie paski i wytapiamy, lekko rumieniąc go na patelni. Ogórki kroimy w plasterki albo w kostkę. Cebulę siekamy. Z pozostałych składników robimy sos. W salaterkach układamy na przemian wszystkie składniki, poszczególne warstwy polewając sosem i posypując pieprzem.

Obrazek
Pyszności; Foto: Pexels

Arabska sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 i ¼ kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½-1 łyżeczki mielonego chili
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • ½-1 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łodygi świeżej mięty
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • sól do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie aż się zeszkli. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, chili i kurkumę. Podsmażamy jeszcze przez 3-4 minuty. Przyprawiamy cukrem oraz solą i studzimy. Zioła myjemy i osuszamy. Listki siekamy. Ziemniaki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy je i kroimy je w łódki. Zioła dorzucamy do cebuli i doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko mieszamy z ziemniakami. Sałatkę odstawiamy na przynajmniej godzinę, by składniki przegryzły się. Przed podaniem próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

Obrazek
Pyszności; Foto: Pexels

Ziemniaczana z czosnkiem

Składniki:

  • 15 niewielkich młodych ziemniaków
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
  • czarne lub zielone oliwki
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • kilka listów świeżej bazylii
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • pieprz lub mielone chili do smaku
  • skórka z cytryny

Przygotowanie

Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzić i obrać ze skórki. Pokroić w łódeczki. W rondlu rozgrzać oliwę. Zdjąć z palnika i przecisnąć do niej przez praskę czosnek. Zamieszać i zalać zawartością rondla ziemniaki. Dodać pozostałe składniki i dokładnie przemieszać do momentu ich połączenia.

Ziemniaczane sałatki mogą stanowić samodzielne danie lub służyć jako dodatek do różnego rodzaju mięs – nie tylko z grilla, ale również do kotletów czy pieczeni. Świetnie smakują ze świeżymi ziołami. Można je podawać na zimno lub na ciepło. Zawsze są ciekawym urozmaiceniem menu, a mogą być także sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które np. zostały z obiadu.

Autor: Halina Basek

Jeśli masz ochotę na pyszny obiad, koniecznie wypróbuj Śmietankowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami. Przepis znajdziesz na naszym kanale w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀