5 pomysłów na sałatkę ziemniaczaną. Przepis na jedną z nich zaskakuje najbardziej
Szybka sałatka ziemniaczana? Można ją zabrać jako lunch do pracy albo podać do dań z grilla. Jest smaczna i pożywna. Oto kilka pomysłów na sałatki z ziemniakami w roli głównej. Jesteśmy pewni, że będziecie zachwyceni.
18.01.2023 10:00
Włoska szybka sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 40 g rukoli
- ½ czerwonej cebuli
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki kaparów
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy dowolnie na mniejsze kawałki (plasterki, półplasterki, księżyce). Układamy w salaterkach, gdy są jeszcze ciepłe i przekładamy je rukolą. Dodajemy cienko pokrojoną cebulę, suszone pomidory i kapary bez zalewy. Polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Kartoffelsalat do mięs z grilla
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 5 ogórków konserwowych
- 1 czerwona cebula
- szczypiorek
- koperek
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie tak, by nie rozpadły się. Studzimy i kroimy w grubą kostkę. Ogórki i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Szczypiorek i koperek siekamy. Dodajemy majonez, jogurt, sól i pieprz do smaku. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy np. do mięs i kiełbasek z grilla.
Wiejska szybka sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku
- 5 ogórków kiszonych
- ½ cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy miodowej
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy je i kroimy na mniejsze cząstki. Boczek kroimy w cienkie paski i wytapiamy, lekko rumieniąc go na patelni. Ogórki kroimy w plasterki albo w kostkę. Cebulę siekamy. Z pozostałych składników robimy sos. W salaterkach układamy na przemian wszystkie składniki, poszczególne warstwy polewając sosem i posypując pieprzem.
Arabska sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 1 i ¼ kg ziemniaków
- 2 cebule
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½-1 łyżeczki mielonego chili
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- ½-1 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łodygi świeżej mięty
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 cytryna
- sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie aż się zeszkli. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, chili i kurkumę. Podsmażamy jeszcze przez 3-4 minuty. Przyprawiamy cukrem oraz solą i studzimy. Zioła myjemy i osuszamy. Listki siekamy. Ziemniaki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy je i kroimy je w łódki. Zioła dorzucamy do cebuli i doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko mieszamy z ziemniakami. Sałatkę odstawiamy na przynajmniej godzinę, by składniki przegryzły się. Przed podaniem próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
Ziemniaczana z czosnkiem
Składniki:
- 15 niewielkich młodych ziemniaków
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
- czarne lub zielone oliwki
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- kilka listów świeżej bazylii
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- pieprz lub mielone chili do smaku
- skórka z cytryny
Przygotowanie
Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzić i obrać ze skórki. Pokroić w łódeczki. W rondlu rozgrzać oliwę. Zdjąć z palnika i przecisnąć do niej przez praskę czosnek. Zamieszać i zalać zawartością rondla ziemniaki. Dodać pozostałe składniki i dokładnie przemieszać do momentu ich połączenia.
Ziemniaczane sałatki mogą stanowić samodzielne danie lub służyć jako dodatek do różnego rodzaju mięs – nie tylko z grilla, ale również do kotletów czy pieczeni. Świetnie smakują ze świeżymi ziołami. Można je podawać na zimno lub na ciepło. Zawsze są ciekawym urozmaiceniem menu, a mogą być także sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które np. zostały z obiadu.
Autor: Halina Basek
Jeśli masz ochotę na pyszny obiad, koniecznie wypróbuj Śmietankowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami. Przepis znajdziesz na naszym kanale w serwisie YouTube.