Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić tradycyjną i sycącą zupę. Jest niedroga i niezwykle smaczna
Są takie danie, które lubimy szczególnie spożywać w sezonie jesienno-zimowym. To oczywiście zupy, które rozgrzewają, są proste w przygotowaniu, a wszystkie niezbędne składniki, mamy praktycznie zawsze pod ręką. I taka właśnie jest szybka zupa według Tomasza Strzelczyka. Ten popularny polski kucharz pokazał nam, jak ją zrobić.
11.01.2023 14:30
Szybka zupa według Tomasza Strzelczyka - jest pyszna, sycąca i niedroga
Powracając do domu po pracy, najczęściej nie mamy czasu na przygotowanie wykwintnych dań, które lubimy robić podczas weekendów. Dlatego świetną alternatywą w takim przypadku będą zupy. Lubimy je spożywać właśnie teraz, kiedy szaro, buro i ponuro za oknem, a temperatury nie zachęcają do aktywności na świeżym powietrzu. Jeśli szukasz idealnej opcji na taki posiłek, to warto zapoznać się z poniższym przepisem. Szybka zupa według Tomasza Strzelczyka to ten posiłek, który powinien przypaść Wam do gustu. Przekonajcie się sami!
Jak przygotować szybką zupę według przepisu Tomasza Strzelczyka?
Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że nasza zupa w tym przypadku nie ma żadnej nazwy. My określiliśmy ją mianem szybkiej zupy, natomiast Tomasz Strzelczyk dał jej nazwę "zupa zupa". To akurat nie ma znaczenia. Najważniejsze, że będzie pysznie, szybko, a nasz posiłek rozgrzeje nas nawet w te najchłodniejsze dni.
Składniki:
- 350 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 l wody
- pietruszka
- 3 marchewki
- 2 cebule
- kawałek selera
- 5 ziemniaków
- pół małej włoskiej kapusty
- papryka
- 50 g kaszy pęczak
- ząbek czosnku
- zielenina
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Szybka zupa według Tomasza Strzelczyka jest niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu. Rozpoczynamy od zrobienia warzywnego wywaru. Do garnka z 2 l wody wrzucamy obraną i pokrojoną włoszczyznę. Cebulę można dodatkowo przypalić. Czosnek delikatnie przygniatamy, aby wypuścił olejki. Dajemy 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy kolejne składniki. Drugą cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso.
Robimy to powoli, nie spieszymy się. Gdy woda z mięsa odparuje, to wrzucamy cebulę i podsmażamy. W tym czasie kroimy pół niewielkiej kapusty włoskiej. Na tarce o grubych oczkach należy zetrzeć 2 marchewki. Gdy cebula na patelni zmięknie i mięso zacznie się rumienić, to czas by dodać marchewkę. Paprykę kroimy w kawałki, które dodajemy wraz z kapustą na patelnię, gdy marchewka zacznie zmieniać kolor. Podsmażamy przez kilka minut. Ziemniaki kroimy w kostkę. Wyłączamy palnik pod patelnią. Gdy wywar będzie gotowy, to wyjmujemy zawartość z garnka.
I teraz dodajemy ziemniaki, wsypujemy kaszę pęczak, dodajemy płaską łyżkę soli i odrobinę pieprzu. Należy to przemieszać i dodać zawartość patelni. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy garść zieleniny. Szybka zupa według Tomasza Strzelczyka jest gotowa. Smacznego!
Jeśli szukasz inspiracji na szybkie i smaczne przekąski, to z pewnością zainteresują cię kulki drobiowe w cieście francuskim. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: