5 pomysłów na szybki obiad z użyciem ciasta francuskiego. Proste i sprawdzone przepisy!
Cała moja rodzina uwielbia ciasto francuskie, dlatego często pojawia się ono w serwowanych przeze mnie posiłkach. I jak się okazuje, nie musi być wcale podawane jedynie jako deser.
03.04.2019 | aktual.: 03.04.2019 14:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Świetnie sprawdzi się również jako element pysznego obiadu. I to w jakim wydaniu?
#1 Wieprzowina z jabłkami
Moją pierwszą propozycją z wykorzystaniem ciasta francuskiego jest pyszne danie z piekarnika.
Aby je przygotować, będziesz potrzebować:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kg łopatki wieprzowej
- ciasto francuskie
- jajko
- 1/2 cebuli
- 2 szkl. bulionu drobiowego
- 3 jabłka
- 30 ml cydru
- kilka gałązek świeżego tymianku
Krok po kroku:
- Cały proces rozpocznij od podsmażenia na patelni pokrojonej w kostkę wieprzowiny. Zdejmij z palnika
- Używając tej samej patelni, podsmaż cebulę. Następnie dodaj przygotowaną wcześniej wieprzowinę oraz bulion drobiowy.
- Jako kolejne składniki wrzuć na patelnię jabłka oraz tymianek.
- Duś całość przez godzinę. Po 60 minutach dodaj do mieszanki cydr.
- W międzyczasie wydziel z ciasta francuskiego duży okrąg oraz cztery pasy.
- Umieść mieszankę w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż ciasto francuskie. Nie zapomnij zrobić również plecionki z 4 pasów i posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- I to wszystko!
#2 Babeczki obiadowe z kurczakiem
Jak się okazuje, pyszny obiad można przygotować również w postaci babeczek. Genialnie się prezentują!
Potrzebne składniki to:
- pierś z kurczaka
- ciasto francuskie
- 1/3 szkl. marchewki
- 1/3 szkl. groszku
- 1/3 szkl. kukurydzy
- 6 łyżek masła
- 2/3 szkl. bulionu
- 2/3 szkl. mleka
- 2/3 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dokładna instrukcja:
- Aby przygotować pyszne babeczki, najpierw musisz przygotować sos z kurczakiem. W tym celu połączą ze sobą na patelni: mąkę, masło, bulion, mleko, czosnek, pieprz, sól oraz czosnek.
- Do przygotowanej mieszanki dodaj ugotowaną i podzieloną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka.
- Podziel ciasto francuskie na małe kółka i wąskie paseczki.
- Dorzuć groszek, marchewkę i kukurydzę do mieszanki z kurczakiem.
- Wycięte kółka umieść w formie na babeczki. Następnie przełóż do każdego otworu przygotowaną wcześniej mieszankę. Na wierzchu stwórz plecionkę z paseczków i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku przez 25 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
#3 Kolorowa tarta z koroną
Znajdzie się i propozycja dla osób, które kochają warzywa i to w całej kolorystyce.
Niezbędna lista produktów:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1/2 szkl. śmietany
- 1/4 szkl. szczypiorku
- 4 plastry szynki
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty soli
- 2 pomidory
- 2 czerwone cebule
- cukinię
- bakłażan
Sposób przygotowania:
- Podziel ciasto francuskie na pół. Na jednej części ułóż plastry szynki, po czym złóż ciasto na pół.
- Podziel kawałek na pasy, z których musisz uformować spirale.
- Czas przygotować śmietankowy miks, dodając do śmietany szczypiorek, sól oraz pieprz.
- Wszystkie warzywa podziel na cienkie plastry.
- Stwórz z ciasta francuskiego spód i umieść go w formie na tartę. Po czym rozprowadź mieszankę ze szczypiorkiem.
- Kolejną warstwę stwórz z kolorowych warzyw. Całość piecz przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Podawaj na ciepło!
#4 Zapiekany łosoś w musztardowym sosie
Co jeszcze można połączyć z ciastem francuskim? Oczywiście rybę, a w tym konkretnym przypadku łososia.
Lista składników:
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 600 g łososia
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 200 ml śmietanki 30%
- garść bazylii
- 1/2 limonki (sok)
- 2 szczypty soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczkę cukru
- 2 łyżki sezamu
- jajko
Jak go przygotować:
- Jako pierwsze składniki połącz: musztardę, śmietankę, bazylię oraz sok z limonki.
- Nie zapomnij również o soli, pieprzu oraz cukrze.
- W formie do pieczenia ułóż filety łososia, po czym dopraw je solą. Zalej naczynie przygotowaną wcześniej mieszanką.
- Na kawałkach łososia ułóż ciasto francuskie, posmaruj je jajkiem i posyp sezamem.
- Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Możesz podawać!
#5 Wędzone kieszonki
I na koniec inspiracja, która pomoże przygotować Ci genialne kieszonki z samymi rarytasami.
Potrzebne produkty:
- ciasto francuskie
- 200 g sera wędzonego
- 4 plastry szynki
- jajko
- łyżeczkę czosnku granulowanego
- łyżeczkę suszonego tymianku
Od czego zacząć:
- Umieść kawałek sera na środku szynki i owiń dookoła.
- Podziel ciasto francuskie na szerokie pasy. Następnie umieść na nim szynkę i ser, po czym posyp suszonym tymiankiem.
- Utwórz kieszonki i ponacinaj. Na wierzchu rozprowadź roztrzepane jajko.
- Każdy element posyp tymiankiem i czosnkiem.
- Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Pychotka!
I to wszystko czego potrzebujesz, aby przygotować pyszne, oryginalne i szybkie dania z ciastem francuskim. Przed zakupami, warto zapoznać się z ofertami gazetek z Biedronki, dzięki którym co tydzień możesz kupić całą masę produktów w promocyjnej cenie.