Efektowne ciasteczka bez pieczenia. Wyglądają nieziemsko, a ich zrobienie to 5 minut

Tych łakoci nie kupisz w sklepie, za to przyrządzisz je sam i to dosłownie w 5 minut. Poznaj przepis na totalnie szybkie ciasteczka czekoladowe; bez pieczenia, bez żelatyny i bez problemu! 

ObrazekSzybkie ciasteczka czekoladowe - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: lecker_und_gesund

Pogoń za wyzwaniami, które stawia przed nami życie, sprawia, że zdarza nam się o sobie zapomnieć. Nasza rada? Zrób sobie 5 minut przerwy i wykorzystaj je efektywnie w kuchni. Tak, to cały czas, jaki potrzebujesz do przygotowania tych ciasteczek czekoladowych. No dobrze, dolicz jeszcze czas leżakowania masy w lodówce (nie będzie tu żadnego pieczenia) i kilka chwil na zjedzenie ich przy filiżance kawy.

Obrazek
Szybkie ciasteczka czekoladowe - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: lecker_und_gesund

Inna sytuacja, w której ta receptura na pewno ci się przyda, to chociażby zbliżająca się wizyta gości, do której średnio miałeś czas się przygotować. Poczęstuj ich czymś pysznym i wykonanym własnoręcznie, bez długich zakupów w sklepie i poszukiwania udziwnionych produktów. Jesteśmy niemal pewni, że wszystkie potrzebne składniki masz już w domu.

Oto szybkie ciasteczka czekoladowe, nad którymi się nie napracujesz, za to zachwycisz każdego, kto ich spróbuje. Od gości - aż po samą siebie.

Szybkie ciasteczka czekoladowe

Składniki:

         
  • 500 g herbatników
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 60 g kakao
  • 140 g czekolady
Obrazek
Szybkie ciasteczka czekoladowe - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: lecker_und_gesund

Sposób przygotowania:

Herbatniki połam (nie krusz ich na pył) do dużej miski. 

Mleko przelej do rondelka. Dodaj do niego cukier zwykły i waniliowy i gotuj do rozpuszczenia składników. Następnie w tym samym rondelku rozpuść kakao a później masło. Tak przygotowaną mieszankę wlej do miski z herbatnikami i dokładnie wymieszaj.

Następnie wyłóż całą zawartość miski na papier do pieczenia i zawiń, formując z ciasta podłużny walec. Wstaw do lodówki na 6 godzin.

W tym czasie przygotuj glazurę. Czekoladę posiekaj nożem i rozpuść w garnuszku. Po wyjęciu ciasta z lodówki pokrój je w kawałki. Zamocz je do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i pozwól jej ,,obciec". Wstaw z powrotem do lodówki do zastygnięcia polewy. Smacznego!

A jeśli szukasz innych przepisów na ciasta bez pieczenia, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze