Pyszne i szybkie ciasteczka owsiane. Zdrowa i smaczna przekąska

Czas na chwilę przyjemności. Jeśli lubisz słodkie przekąski, to ta opcja jest warta grzechu. Bez obaw, szybkie ciasteczka owsiane to przysmak, którym możesz zajadać się do woli. Są smaczne, chrupiące i najważniejsze - zdrowe, a przygotujesz je w parę chwil. Jeśli kontrolujesz swoje kalorie, to ta przekąska jest właśnie dla ciebie.

ObrazekSzybkie ciasteczka owsiane - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Dlaczego warto upiec szybkie ciasteczka owsiane?

Powodów, by to uczynić jest całe mnóstwo. Weź przede wszystkim pod uwagę fakt, że będą one zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla łakoci na tłusty czwartek. Możesz spożywać je bez obaw i wtedy, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Stanowią idealny dodatek do kawy, herbaty. Jednak najlepiej smakują jako samodzielna przekąska. Szybkie ciasteczka owsiane są polecane dla osób, które są na diecie. Dlatego zjedz je, nie martwiąc się o to, że coś pójdzie ci "w boczki". Ich przygotowanie jest banalne, a smak w pełni wyjątkowy.

Obrazek
Ciasteczka owsiane - Pyszności

Jak przygotować szybkie ciasteczka owsiane?

Sam przepis na nie jest naprawdę prosty i robi się je bardzo szybko. Dodatek banana sprawia, że nabiorą one wyjątkowego smaku. Jeśli zamierzasz ograniczyć słodycze, to taka zdrowa alternatywa jest stworzona dla ciebie.

Składniki:

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • pełna szklanka owsianych płatków błyskawicznych
  • jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki bakalii lub suszonej żurawiny
  • łyżka posiekanych orzechów
  • szczypta cynamonu
  • odrobina cukru lub ksylitolu.

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasteczka owsiane to pomysł na zdrową i szybką przekąskę. Zacznij od obrania bananów, które następnie należy rozgnieść widelcem na papkę. Dodaj płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszaj w misce. Kolejny krok to dodanie roztopionego masła, jajka, a także reszty składników, które należy dobrze wymieszać. Przystąp do pieczenia ciasteczek - wyłóż blachę papierem do pieczenia, nadaj ciastkom dowolny, ale jednakowy kształt i ułóż je na blaszce. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz je przez około 15-20 minut. Zdrowa przekąska gotowa. Smacznego!

A jeśli ma być zdrowo i słodko, to wypróbuj przepis na fit sernik na kinder bueno. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje