Szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym. Przepis na jabłecznik w innym wydaniu
Pyszne ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym to pyszna alternatywa dla jabłecznika. W tej formie zachwyci wszystkich Twoich najbliższych.
25.12.2021 | aktual.: 08.03.2022 09:20
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym
Każdy z nas ma swój ulubiony patent na jabłecznik. My postanowiliśmy dzisiaj połączyć znane nam przepisy i stworzyliśmy ciasto idealne: ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym.
Co najważniejsze, przygotowanie jest banalnie proste. Nasze ciasto przygotowaliśmy na jogurcie naturalnym. To właśnie jemu zawdzięczamy idealnie wilgotny placek. Takie ciasto sprawdzi się nie tylko na święta!
Zobacz także
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym poniżej – składniki i wykonanie krok po kroku.
Składniki
Szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym – składniki
- 2 jajka
- 140 g drobnego cukru
- 90 g jogurtu naturalnego
- 60 ml oleju roślinnego
- 40 ml mleka
- 300 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki
- 120 g rodzynek
- 2 jabłka
- cukier puder do dekoracji
Prosty przepis na szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym
Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania mieszanki na ciasto.
W tym celu umieść na kuchennym blacie dużą miskę. Następnie połącz w niej przy pomocy robota ręcznego jajka oraz cukier. Kiedy mieszanka stanie się puszysta i nabierze jasnego koloru, możesz zacząć dodawać małymi partiami kolejne składniki.
Do miski dodaj w następującej kolejności: jogurt naturalny, olej roślinny, mleko, mąkę tortową oraz proszek do pieczenia.
Kiedy ciasto będzie już miało gładką konsystencję dorzuć do niego rodzynki i wymieszaj łyżką. Przelej masę do formy na babkę wysmarowaną wcześniej masłem. Do tego przepisu wykorzystaliśmy formę o średnicy 19 cm.
Kiedy już wypełnisz formę, odstaw ją na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Jabłka do szybkiego jabłecznika
Czas zabrać się za jabłka, które nie dość, że wzbogacą smak ciasta, to jeszcze będą piękną dekoracją.
Na początek umyj jabłka, po czym usuń gniazda nasienne. Następnie podziel jabłka w cienkie plasterki. Nie musisz ich obierać!
Kiedy kawałki owoców będą już gotowe, ponownie ustaw na blacie formę z ciastem. Na wierzchu - dookoła ciasta, zrób falbankę, układając kawałki owoców blisko siebie, skórką do góry.
Pieczenie i podanie
Tak przygotowaną formę możesz wstawić do piekarnika.
Oczywiście piekarnik powinien być rozgrzany, kiedy trafi do niego nasze ciasto. Piecz je przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego deseru wybierz program "góra-dół".
Gdy ciasto wystygnie możesz oprószyć je cukrem pudrem.
I to wszystko, smacznego!
Jak sama widzisz, przygotowanie domowego wypieku wcale nie musi być trudne. W naszej bogatej bazie znajdziesz wiele perełek tego typu. Dlatego nie zwlekaj ani chwili i zajrzyj do niej jeszcze dziś. Na pewno nie pożałujesz :)