Szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym. Przepis na jabłecznik w innym wydaniu

Pyszne ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym to pyszna alternatywa dla jabłecznika. W tej formie zachwyci wszystkich Twoich najbliższych.

Obrazek
Pyszności

Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym

Każdy z nas ma swój ulubiony patent na jabłecznik. My postanowiliśmy dzisiaj połączyć znane nam przepisy i stworzyliśmy ciasto idealne: ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym.

Co najważniejsze, przygotowanie jest banalnie proste. Nasze ciasto przygotowaliśmy na jogurcie naturalnym. To właśnie jemu zawdzięczamy idealnie wilgotny placek. Takie ciasto sprawdzi się nie tylko na święta!

Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym poniżej – składniki i wykonanie krok po kroku.

Składniki

Szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym – składniki

  1. 2 jajka
  2. 140 g drobnego cukru
  3. 90 g jogurtu naturalnego
  4. 60 ml oleju roślinnego
  5. 40 ml mleka
  6. 300 g mąki tortowej
  7. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki

  1. 120 g rodzynek
  2. 2 jabłka
  3. cukier puder do dekoracji

Prosty przepis na szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami na jogurcie naturalnym

Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania mieszanki na ciasto.

W tym celu umieść na kuchennym blacie dużą miskę. Następnie połącz w niej przy pomocy robota ręcznego jajka oraz cukier. Kiedy mieszanka stanie się puszysta i nabierze jasnego koloru, możesz zacząć dodawać małymi partiami kolejne składniki.

genialne ciasto z jabłkami i rodzynkami

Do miski dodaj w następującej kolejności: jogurt naturalny, olej roślinny, mleko, mąkę tortową oraz proszek do pieczenia.

genialne ciasto z jabłkami i rodzynkami

Kiedy ciasto będzie już miało gładką konsystencję dorzuć do niego rodzynki i wymieszaj łyżką. Przelej masę do formy na babkę wysmarowaną wcześniej masłem. Do tego przepisu wykorzystaliśmy formę o średnicy 19 cm.

genialne ciasto z jabłkami i rodzynkami

Kiedy już wypełnisz formę, odstaw ją na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Jabłka do szybkiego jabłecznika

Czas zabrać się za jabłka, które nie dość, że wzbogacą smak ciasta, to jeszcze będą piękną dekoracją.

Na początek umyj jabłka, po czym usuń gniazda nasienne. Następnie podziel jabłka w cienkie plasterki. Nie musisz ich obierać!

genialne ciasto z jabłkami i rodzynkami

Kiedy kawałki owoców będą już gotowe, ponownie ustaw na blacie formę z ciastem. Na wierzchu - dookoła ciasta, zrób falbankę, układając kawałki owoców blisko siebie, skórką do góry.

genialne ciasto z jabłkami i rodzynkami

Pieczenie i podanie

Tak przygotowaną formę możesz wstawić do piekarnika.

Oczywiście piekarnik powinien być rozgrzany, kiedy trafi do niego nasze ciasto. Piecz je przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego deseru wybierz program "góra-dół".

Gdy ciasto wystygnie możesz oprószyć je cukrem pudrem.

I to wszystko, smacznego!

genialne ciasto z jabłkami i rodzynkami

Jak sama widzisz, przygotowanie domowego wypieku wcale nie musi być trudne. W naszej bogatej bazie znajdziesz wiele perełek tego typu. Dlatego nie zwlekaj ani chwili i zajrzyj do niej jeszcze dziś. Na pewno nie pożałujesz :)

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji