Szybkie ciasto z owocami. Sprawdzi się, gdy w domu pojawią się niespodziewani goście

Przepis na szybkie ciasto z owocami może przydać się w każdym domu. Dlatego też warto mieć sprawdzoną recepturę zawsze pod ręką. I właśnie z taką perełką kulinarną dziś do ciebie przychodzę!

ObrazekSzybkie ciasto z owocami/źródło: Kamila Cyganek/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Zanim jednak przejdę do szczegółowej instrukcji, chciałabym coś wyjaśnić. Doskonale wiem, że wypieki wielu osobom kojarzą się z czasochłonnymi i skomplikowanymi działaniami, ale wcale nie musi tak być. Oczywiście przygotowanie perfekcyjnej bezy czy idealnych makaroników wymaga doświadczenia. Z drugiej strony istnieje cała masa prostych i genialnych receptur, od których warto zacząć swoją przygodę z domowymi wypiekami.

Jeszcze kilka lat temu sama unikałam wypieków jak ognia. W końcu się jednak przełamałam i dziś nie wyobrażam sobie weekendu bez domowego wypieku. Podobnie jak moi bliscy, którzy tylko czekają kiedy odpalę piekarnik.

Dlaczego szybkie ciasto z owocami?

Abyś nie zniechęcił się do wypieków już na samym starcie, polecam zacząć od niesamowitego przepisu, który nigdy mnie nie zawiódł. To mega szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które możesz przygotować z ulubionymi owocami. Maliny, jagody, truskawki, a może gruszki? Wybierz ukochane dodatki i bierz się do pracy, a na pewno nie pożałujesz.

Modyfikacja z owocami ma jeszcze jeden plus. Za każdym razem możesz przygotować domowy wypiek z innym dodatkiem. Tym samym nigdy ci się nie znudzi. Genialne, prawda?

To jeszcze nadal nie koniec. Ciasto z owocami to przede wszystkim tzw. awaryjny deser, który przygotujesz w mgnieniu oka. Co więcej, z podstawowych składników, które na pewno masz w kuchennej szafce. Dlatego nawet jeśli dostaniesz nagły telefon, że odwiedzą cię niespodziewani goście, zanim do ciebie dotrą, domowe ciasto będzie już piekło się w piekarniku.

Obrazek
Domowe ciasto z owocami sprawdzi się świetnie na każdą okazję/źródło: Szybkie ciasto z owocami/źródło: Kamila Cyganek/Adobe Stock

Jak zrobić szybkie ciasto z owocami?

Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania najnowszego przepisu. Przechodzę więc do sedna sprawy!

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 5 jajek,
  • ulubione owoce wg uznania.

Sposób przygotowania: 

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki.
  2. Następnie do miski dodaj proszek do pieczenia.
  3. W osobnej misce ubij przy pomocy miksera jajka z cukrem. Pracuj do momentu, aż uzyskasz puszystą i jasną mieszankę.
  4. Dopiero wtedy możesz dodać kolejne składniki, a mianowicie mleko i olej.
  5. Po wyczerpaniu obu płynnych składników dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  6. Mieszankę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na wierzchu ułóż ulubione owoce.
  8. Ciasto wstaw na koniec do piekarnika. Powinno piec się ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Oczywiście domowe ciacho możesz dodatkowo udekorować przed podaniem. Świetnie spisze się tutaj zarówno cukier puder, jak i lukier królewski oraz polewa czekoladowa. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada i zajadaj ze smakiem domowym wypiekiem, który sam zrobiłeś!

Ten przepis też może cię zainteresować:Ciasto góra lodowa – deser bez pieczenia na herbatnikach

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji