Szybkie ciasto z owocami. Sprawdzi się, gdy w domu pojawią się niespodziewani goście

Przepis na szybkie ciasto z owocami może przydać się w każdym domu. Dlatego też warto mieć sprawdzoną recepturę zawsze pod ręką. I właśnie z taką perełką kulinarną dziś do ciebie przychodzę!

ObrazekSzybkie ciasto z owocami/źródło: Kamila Cyganek/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Zanim jednak przejdę do szczegółowej instrukcji, chciałabym coś wyjaśnić. Doskonale wiem, że wypieki wielu osobom kojarzą się z czasochłonnymi i skomplikowanymi działaniami, ale wcale nie musi tak być. Oczywiście przygotowanie perfekcyjnej bezy czy idealnych makaroników wymaga doświadczenia. Z drugiej strony istnieje cała masa prostych i genialnych receptur, od których warto zacząć swoją przygodę z domowymi wypiekami.

Jeszcze kilka lat temu sama unikałam wypieków jak ognia. W końcu się jednak przełamałam i dziś nie wyobrażam sobie weekendu bez domowego wypieku. Podobnie jak moi bliscy, którzy tylko czekają kiedy odpalę piekarnik.

Dlaczego szybkie ciasto z owocami?

Abyś nie zniechęcił się do wypieków już na samym starcie, polecam zacząć od niesamowitego przepisu, który nigdy mnie nie zawiódł. To mega szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które możesz przygotować z ulubionymi owocami. Maliny, jagody, truskawki, a może gruszki? Wybierz ukochane dodatki i bierz się do pracy, a na pewno nie pożałujesz.

Modyfikacja z owocami ma jeszcze jeden plus. Za każdym razem możesz przygotować domowy wypiek z innym dodatkiem. Tym samym nigdy ci się nie znudzi. Genialne, prawda?

To jeszcze nadal nie koniec. Ciasto z owocami to przede wszystkim tzw. awaryjny deser, który przygotujesz w mgnieniu oka. Co więcej, z podstawowych składników, które na pewno masz w kuchennej szafce. Dlatego nawet jeśli dostaniesz nagły telefon, że odwiedzą cię niespodziewani goście, zanim do ciebie dotrą, domowe ciasto będzie już piekło się w piekarniku.

Obrazek
Domowe ciasto z owocami sprawdzi się świetnie na każdą okazję/źródło: Szybkie ciasto z owocami/źródło: Kamila Cyganek/Adobe Stock

Jak zrobić szybkie ciasto z owocami?

Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania najnowszego przepisu. Przechodzę więc do sedna sprawy!

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 5 jajek,
  • ulubione owoce wg uznania.

Sposób przygotowania: 

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki.
  2. Następnie do miski dodaj proszek do pieczenia.
  3. W osobnej misce ubij przy pomocy miksera jajka z cukrem. Pracuj do momentu, aż uzyskasz puszystą i jasną mieszankę.
  4. Dopiero wtedy możesz dodać kolejne składniki, a mianowicie mleko i olej.
  5. Po wyczerpaniu obu płynnych składników dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  6. Mieszankę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na wierzchu ułóż ulubione owoce.
  8. Ciasto wstaw na koniec do piekarnika. Powinno piec się ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Oczywiście domowe ciacho możesz dodatkowo udekorować przed podaniem. Świetnie spisze się tutaj zarówno cukier puder, jak i lukier królewski oraz polewa czekoladowa. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada i zajadaj ze smakiem domowym wypiekiem, który sam zrobiłeś!

Ten przepis też może cię zainteresować:Ciasto góra lodowa – deser bez pieczenia na herbatnikach

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste