Szybkie ciasto z owocami. Sprawdzi się, gdy w domu pojawią się niespodziewani goście
Przepis na szybkie ciasto z owocami może przydać się w każdym domu. Dlatego też warto mieć sprawdzoną recepturę zawsze pod ręką. I właśnie z taką perełką kulinarną dziś do ciebie przychodzę!
06.08.2023 | aktual.: 06.08.2023 10:32
Zanim jednak przejdę do szczegółowej instrukcji, chciałabym coś wyjaśnić. Doskonale wiem, że wypieki wielu osobom kojarzą się z czasochłonnymi i skomplikowanymi działaniami, ale wcale nie musi tak być. Oczywiście przygotowanie perfekcyjnej bezy czy idealnych makaroników wymaga doświadczenia. Z drugiej strony istnieje cała masa prostych i genialnych receptur, od których warto zacząć swoją przygodę z domowymi wypiekami.
Jeszcze kilka lat temu sama unikałam wypieków jak ognia. W końcu się jednak przełamałam i dziś nie wyobrażam sobie weekendu bez domowego wypieku. Podobnie jak moi bliscy, którzy tylko czekają kiedy odpalę piekarnik.
Nie przegap też:Wlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie
Dlaczego szybkie ciasto z owocami?
Abyś nie zniechęcił się do wypieków już na samym starcie, polecam zacząć od niesamowitego przepisu, który nigdy mnie nie zawiódł. To mega szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które możesz przygotować z ulubionymi owocami. Maliny, jagody, truskawki, a może gruszki? Wybierz ukochane dodatki i bierz się do pracy, a na pewno nie pożałujesz.
Modyfikacja z owocami ma jeszcze jeden plus. Za każdym razem możesz przygotować domowy wypiek z innym dodatkiem. Tym samym nigdy ci się nie znudzi. Genialne, prawda?
To jeszcze nadal nie koniec. Ciasto z owocami to przede wszystkim tzw. awaryjny deser, który przygotujesz w mgnieniu oka. Co więcej, z podstawowych składników, które na pewno masz w kuchennej szafce. Dlatego nawet jeśli dostaniesz nagły telefon, że odwiedzą cię niespodziewani goście, zanim do ciebie dotrą, domowe ciasto będzie już piekło się w piekarniku.
Jak zrobić szybkie ciasto z owocami?
Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania najnowszego przepisu. Przechodzę więc do sedna sprawy!
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki tortowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. oleju,
- 5 jajek,
- ulubione owoce wg uznania.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki.
- Następnie do miski dodaj proszek do pieczenia.
- W osobnej misce ubij przy pomocy miksera jajka z cukrem. Pracuj do momentu, aż uzyskasz puszystą i jasną mieszankę.
- Dopiero wtedy możesz dodać kolejne składniki, a mianowicie mleko i olej.
- Po wyczerpaniu obu płynnych składników dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Mieszankę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż ulubione owoce.
- Ciasto wstaw na koniec do piekarnika. Powinno piec się ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!
Oczywiście domowe ciacho możesz dodatkowo udekorować przed podaniem. Świetnie spisze się tutaj zarówno cukier puder, jak i lukier królewski oraz polewa czekoladowa. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada i zajadaj ze smakiem domowym wypiekiem, który sam zrobiłeś!
Ten przepis też może cię zainteresować:Ciasto góra lodowa – deser bez pieczenia na herbatnikach