Królewskie śniadanie z kilku składników. Pysznie i prosto

Dziś mamy dla ciebie coś wystrzałowego. To połączenie przejdzie do historii udanych receptur: tortilla i... śniadanie. Uwierz nam, to tylko z pozoru wygląda dziwnie. Przeczytaj ten przepis na szybkie śniadanie z tortilli i przekonaj się sam.

ObrazekSzybkie śniadanie z tortilli - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Helly's Simple Recipe

Po internecie krążył kiedyś taki żart: najtrudniejszą rzeczą w dorosłym życiu jest wymyślanie co zrobić na śniadanie. Codziennie.

Musimy przyznać, że w tym powiedzeniu jest naprawdę sporo racji. Śniadanie nie należy do najłatwiejszych wyborów po pierwsze dlatego, że... cóż, jesteśmy zaspani, średnio nam się chce, czasu też nie za wiele. A to znacznie ogranicza możliwości. Po drugie, śniadanie powinno być sycące i zróżnicowane; takie, dzięki któremu nie zaczniemy za chwilę podjadać.

Obrazek
Szybkie śniadanie z tortilli - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Helly's Simple Recipe

Wszystkie powyższe wymagania spełnia ten przepis na szybkie śniadanie z tortilli. Jest proste? Jak drut. Ekspresowe? Totalnie. Każdy się nim naje? Absolutnie.

To co? Wygląda na to, że być może trafiłeś właśnie na śniadanie doskonałe. Oto przepis.

Szybkie śniadanie z tortilli

Składniki:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 tortille
  • szczypiorek
  • 1 tortilla
  • ser mozarella
  • 1 pomidor
  • 2 plastry żółtego sera
  • 100 g skwarek z boczku (opcjonalnie)
  • kilka listków szpinaku
  • masło

Sposób przygotowania:

Jajka wbij do miski. Dopraw je szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj. Szczypiorek drobno posiekaj i wrzuć do tej samej miski.

Patelnię wysmaruj masłem i rozgrzej. Wlej na nią przygotowaną mieszankę i ruchem ręki rozprowadź po całej patelni. Kiedy jajko zacznie się ścinać, połóż na nim tortillę i delikatnie dociśnij ją drewnianą szpatułką. Kiedy omlet idealnie przywrze do tortilli, przerzuć ją "do góry nogami".

Obrazek
Szybkie śniadanie z tortilli - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Helly's Simple Recipe

Teraz czas na stworzenie środka. Na połowę powierzchni ściętego jajka wysyp startą mozzarellę, szpinak, plastry pomidora i żółtego sera oraz — jeśli masz ochotę — skwarki. Drugą połową powierzchni przykryj teraz pierwszą. Smaż z obu stron do rozpuszczenia się sera i zdejmij zawartość patelni na talerz. Pokrój w mniejsze kawałki i gotowe. Smacznego!

Po więcej pomysłów na ciekawe śniadania odwiedź nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam takie cuda jak to poniżej.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji