PrzepisSzynka pieczona z selerem

Szynka pieczona z selerem

Szynka pieczona z selerem
Pyszności

05.05.2020 17:00, aktual.: 20.09.2020 17:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy słyszymy hasło szynka pieczona, od razu robimy się głodni. Dziś postanowiliśmy połączyć ją z selerem, tworząc genialny obiad z jednego garnka. Będzie się działo 😉

W przygotowaniu ciekawej formy selera pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

Marynata

  1. 1,5 kg szynka wieprzowa
  2. 2 łyżki miód
  3. 2 łyżki musztarda francuska
  4. 3-4 ząbki czosnek

Pozostałe składniki

  1. 1,5 kg szynka wieprzowa
  2. 2 szt. seler korzeniowy
  3. 1 szt. cebula
  4. 1 łyżka suszony tymianek
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz ze sobą: miód, musztardę francuską i czosnek. Gdyby marynata była zbyt gęsta, dodaj do niej 3-4 łyżki wody.

Obraz

2. Teraz zzoodluj selery. Następnie przełóż je do miski i połącz z cebulą, połową marynaty, suszonym tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Ponacinaj szynkę wieprzową tak, aby stworzyć szachownicę.

Obraz

4. Następnie rozprowadź na niej marynatę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso przełóż do garnka.

Obraz

5. Nie zapomnij dodać wcześniej przygotowanego selera. Przykryj pokrywką i piecz przez 2 godziny (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także