Szynka pieczona z selerem

Kiedy słyszymy hasło szynka pieczona, od razu robimy się głodni. Dziś postanowiliśmy połączyć ją z selerem, tworząc genialny obiad z jednego garnka. Będzie się działo 😉

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu ciekawej formy selera pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

Marynata

  1. 1,5 kg szynka wieprzowa
  2. 2 łyżki miód
  3. 2 łyżki musztarda francuska
  4. 3-4 ząbki czosnek

Pozostałe składniki

  1. 1,5 kg szynka wieprzowa
  2. 2 szt. seler korzeniowy
  3. 1 szt. cebula
  4. 1 łyżka suszony tymianek
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz ze sobą: miód, musztardę francuską i czosnek. Gdyby marynata była zbyt gęsta, dodaj do niej 3-4 łyżki wody.

Obrazek

2. Teraz zzoodluj selery. Następnie przełóż je do miski i połącz z cebulą, połową marynaty, suszonym tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Ponacinaj szynkę wieprzową tak, aby stworzyć szachownicę.

Obrazek

4. Następnie rozprowadź na niej marynatę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso przełóż do garnka.

Obrazek

5. Nie zapomnij dodać wcześniej przygotowanego selera. Przykryj pokrywką i piecz przez 2 godziny (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇