Ukryta funkcja tacki do grilla. Praktycznie nikt nie ma o niej pojęcia
Aluminiowa tacka do grilla to nie tylko świetny sposób na unikanie zabrudzenia rusztu. Jej kształt korzystnie wpływa również na nasze zdrowie.
11.04.2023 14:57
Aluminiowa tacka to nieoceniony gadżet podczas grillowania. Ułatwia przyrządzanie potraw i pomaga utrzymać porządek na ruszcie, dzięki czemu unikamy uporczywego szorowania i czyszczenia przypalonego tłuszczu. Dzięki tacce możemy grillować również delikatne mięsa, takie jak ryby, które łatwo rozpadłyby się bez odpowiedniej podkładki. Okazuje się, że w tym prostym gadżecie skrywa się jeszcze jedna zaleta, która ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.
Tacka do grilla - ukryta funkcja
Jeśli przyjrzymy się bliżej aluminiowej taczce, zauważymy, że ma ona wypuklenia i rowki. Na krawędziach tacki znajdują się również prostokątne otwory, które nie są tam przypadkiem. To właśnie one umożliwiają, aby tłuszcz z mięsa, np. z kiełbasy czy karkówki, zbierał się w zagłębieniach tacki. Dzięki temu nie trafia on na rozgrzany węgiel, gdzie mógłby spowodować wybuch ognia i generować rakotwórczy dym. Grillowanie staje się zdrowsze i o wiele bezpieczniejsze z aluminiową tacką.
Rakotwórczy dym podczas grillowania
Kiedy tłuszcz z gorącego mięsa spada na rozgrzane węgle lub brykiet, wytwarzają się szkodliwe substancje chemiczne PAH i HCA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i heterocykliczne aminy aromatyczne). Częste grillowanie i spożywanie potraw, które miały kontakt z tymi substancjami może prowadzić do wielu chorób, w tym również do nowotworów. Aby zmniejszyć to ryzyko, należy nie tylko ograniczyć spożycie mocno przypalonej żywności, ale również korzystać z aluminiowych tacek na grilla.
Należy jednak pamiętać, że częste grillowanie nie jest zalecane, ponieważ zawsze dochodzi do spalania tłuszczów. Używanie aluminiowej tacki na grilla jest pomocne w minimalizacji tego ryzyka, ale nie gwarantuje całkowitego uniknięcia szkodliwych substancji.
Jak zdrowo grillować?
Wybierz zdrowe produkty, takie mięso o niskiej zawartości tłuszczu, ryby i owoce morza. Grill to nie tylko tłuste mięso, ale również pyszne warzywa i owoce. Pamiętaj o tym, aby regularnie obracaj mięso, aby uniknąć przypalenia jednej strony. Mięso grilluj na aluminiowych tackach. Wybierając marynatę, sięgnij po taką, która nie składa się w głównej mierze z soli i cukru.
Ananasy z grilla
Składniki:
- 1 świeży, niezbyt miękki ananas
- brązowy cukier
- miód
- opcjonalnie cynamon
Sposób przygotowania:
- Ananas pokrój w plastry lub w cząstki.
- Usuń skórkę i wytnij twardy środek.
- Posmaruj miodem i posyp cukrem. Opcjonalnie możesz dodać również cynamon.
- Grilluj na tacce, aż owoc się skarmelizuje.
- Podaj jako deser. Świetnie smakuje również jako dodatek do śmietankowych lodów.
Przepis na soczyste skrzydełka w sosie BBQ znajdziesz na naszym kanale YouTube