PrzepisDania główneTajine z jednego garnka

Tajine z jednego garnka

Tym razem przychodzimy z pysznym daniem wprost z Maroko, które zrobiliśmy po swojemu. Palce lizać!

Tajine z jednego garnka
Pyszności

17.10.2018 | aktual.: 20.09.2020 15:44

Składniki:

  1. 400 g mielone mięso z indyka
  2. 2-3 szt ziemniaki
  3. 1/3 szkl woda
  4. 1 łyżeczka sól (z podziałem na pół)
  5. 1 łyżeczka pieprz (z podziałem na pół)
  6. 1 szt. natka pietruszki
  7. 1-2 szt cebula
  8. 1 szt pomidor malinowy
  9. 2 szt ząbki czosnku
  10. 1 łyżka koncentrat pomidorowy
  11. 2 łyżeczki słodka papryka (z podziałem na pół)
  12. 1 łyżeczka kmin rzymski
  13. 1 łyżeczka kurkuma
  14. 2 łyżki oliwek z oliwek

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz: mielone mięso z indyka, cebulę, natkę pietruszki, paprykę słodką, czosnek, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. W drugiej misce przygotuj marynatę. W tym celu połącz ze sobą: kmin rzymski, paprykę słodką, kurkumę, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy oraz wodę.

Obraz

3. W garnku rozprowadź olej. Następnie ułóż plastry cebuli, kawałki pomidora, kawałki z kurczakiem i ziemniak.

Obraz

4. Na wierzchu rozprowadź marynatę. Wstaw do piekarnika pod przykryciem na 40 minut (temperatura 200 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie