Tajine z jednego garnka

Tym razem przychodzimy z pysznym daniem wprost z Maroko, które zrobiliśmy po swojemu. Palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 400 g mielone mięso z indyka
  2. 2-3 szt ziemniaki
  3. 1/3 szkl woda
  4. 1 łyżeczka sól (z podziałem na pół)
  5. 1 łyżeczka pieprz (z podziałem na pół)
  6. 1 szt. natka pietruszki
  7. 1-2 szt cebula
  8. 1 szt pomidor malinowy
  9. 2 szt ząbki czosnku
  10. 1 łyżka koncentrat pomidorowy
  11. 2 łyżeczki słodka papryka (z podziałem na pół)
  12. 1 łyżeczka kmin rzymski
  13. 1 łyżeczka kurkuma
  14. 2 łyżki oliwek z oliwek

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz: mielone mięso z indyka, cebulę, natkę pietruszki, paprykę słodką, czosnek, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. W drugiej misce przygotuj marynatę. W tym celu połącz ze sobą: kmin rzymski, paprykę słodką, kurkumę, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy oraz wodę.

Obrazek

3. W garnku rozprowadź olej. Następnie ułóż plastry cebuli, kawałki pomidora, kawałki z kurczakiem i ziemniak.

Obrazek

4. Na wierzchu rozprowadź marynatę. Wstaw do piekarnika pod przykryciem na 40 minut (temperatura 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat