Tak dobrych pierogów z jagodami nie jadłeś. Kluczem do sukcesu jest konkretne ciasto
Nie masz pomysłu na obiad? Masz dość jedzenia w kółko tego samego? Ze mną rozwiążesz ten problem w mgnieniu oka. A wszystko to zasługa sprawdzonego przepisu na pierogi z jagodami. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
19.07.2023 | aktual.: 19.07.2023 17:43
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pierogów. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że to nasze danie narodowe. I oczywiście można przygotować je na wiele ciekawych sposobów: z ziemniakami i serem, kapustą oraz grzybami, czy w końcu z mięsem. Latem największą popularnością cieszą się oczywiście pierogi w słodkim wydaniu. A, że jednocześnie mamy sezon na jagody, nie mogłam przejść obojętnie obok takiego zestawienia.
Oczywiście wykorzystałam je w domowym menu, robiąc pyszne pierogi z jagodami w środku. I było to genialna decyzja, bo obiad zniknął z talerzy moich bliskich w mgnieniu oka. Nie obeszło się również bez dokładki. W czym tkwi mój sekret? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Ta wiedza też może się przydać:Weź jagody i zrób jedną rzecz zanim je zamrozisz. Tak szybko rozwiążesz irytujący problem
Postaw na ciasto parzone
Przepis na pierogi jest z pewnością dobrze ci znany. Dziś jednak chciałabym zachęcić cię do małej modyfikacji. Otóż zamiast tradycyjnego ciasta, zrób je w formie parzonej. Dlaczego?
Powodów jest tak naprawdę kilka. Po pierwsze, ciasto w takiej wersji jest o wiele delikatniejsze, dlatego też po ugotowaniu będzie dosłownie rozpływać się ustach. Co więcej, forma ciasta parzonego jest dużo bardziej elastyczna, wręcz sprężysta. A co za tym idzie, praca z takim ciastem będzie o wiele prostsza. Koniec z ciastem, które jest przesuszone, rwie się, lub po prostu nie chce się kleić.
Jak przygotować parzone ciasto na pierogi? To bardzo proste. Wystarczy, że składniki na ciasto połączysz z gorącą wodą lub mlekiem. I to wszystko. Taka mała zmiana, a efekty? Po prostu genialne!
Jak zrobić pierogi z jagodami?
Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do wykorzystania dzisiejszego przepisu. Dlatego też przechodzimy do konkretów, w tym przypadku szczegółowej instrukcji.
Składniki:
Ciasto parzone:
- 450 g mąki,
- 1,5 szkl. gorącej wody lub mleka,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli.
Farsz i dodatki:
- 500 g jagód,
- śmietana,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta parzonego. W tym celu umieść w misce mąkę oraz sól.
- Następnie wlej do środka gorącą wodę lub mleko i zacznij łączyć składniki przy pomocy kuchennej łyżki.
- Pod koniec dodaj oliwę.
- Kiedy połączysz wszystkie składniki, odstaw miskę na chwilę na bok. Wystarczy zrobić to na 10 minut.
- Po takim czasie mieszanka powinna ostygnąć. Kiedy upewnisz się, że na pewno tak jest, zacznij wyrabiać ciasto przy pomocy rąk.
- Ciasto powinno wyjść mega elastyczne. Po uzyskaniu zadowalających efektów przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Czas zająć się jagodami. Dokładnie je umyj i osusz.
- Wróć do pracy z ciastem. Podziel je na mniejsze części, po czym każdy element rozwałkuj na cienki placek i zacznij wycinać kółka na pierogi.
- Na każdy takim kółku umieść trochę jagód, po czym złóż je i zacznij lepić końcówki.
- Pierogi gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez kilka minut. Smacznego!
Pierogi serwuj na świeżo, zaraz po ugotowaniu. Moim zdaniem najlepiej smakują ze śmietanką i cukrem. A ty w jaki sposób podajesz je swoim bliskim?
Ten przepis też musisz wykorzystać:Puszyste jagodzianki po brzegi wypełnione farszem. Zachwycą małego i dużego łasucha