Tak dobrych pierogów z jagodami nie jadłeś. Kluczem do sukcesu jest konkretne ciasto

Nie masz pomysłu na obiad? Masz dość jedzenia w kółko tego samego? Ze mną rozwiążesz ten problem w mgnieniu oka. A wszystko to zasługa sprawdzonego przepisu na pierogi z jagodami. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

ObrazekPierogi z jagodami/źródło: dusiowa/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pierogów. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że to nasze danie narodowe. I oczywiście można przygotować je na wiele ciekawych sposobów: z ziemniakami i serem, kapustą oraz grzybami, czy w końcu z mięsem. Latem największą popularnością cieszą się oczywiście pierogi w słodkim wydaniu. A, że jednocześnie mamy sezon na jagody, nie mogłam przejść obojętnie obok takiego zestawienia.

Oczywiście wykorzystałam je w domowym menu, robiąc pyszne pierogi z jagodami w środku. I było to genialna decyzja, bo obiad zniknął z talerzy moich bliskich w mgnieniu oka. Nie obeszło się również bez dokładki. W czym tkwi mój sekret? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Postaw na ciasto parzone

Przepis na pierogi jest z pewnością dobrze ci znany. Dziś jednak chciałabym zachęcić cię do małej modyfikacji. Otóż zamiast tradycyjnego ciasta, zrób je w formie parzonej. Dlaczego?

Powodów jest tak naprawdę kilka. Po pierwsze, ciasto w takiej wersji jest o wiele delikatniejsze, dlatego też po ugotowaniu będzie dosłownie rozpływać się ustach. Co więcej, forma ciasta parzonego jest dużo bardziej elastyczna, wręcz sprężysta. A co za tym idzie, praca z takim ciastem będzie o wiele prostsza. Koniec z ciastem, które jest przesuszone, rwie się, lub po prostu nie chce się kleić.

Jak przygotować parzone ciasto na pierogi? To bardzo proste. Wystarczy, że składniki na ciasto połączysz z gorącą wodą lub mlekiem. I to wszystko. Taka mała zmiana, a efekty? Po prostu genialne!

Obrazek
Ciasto parzone idealnie nadaje się do pierogów/źródło: Karolina Grabowska, Pexels

Jak zrobić pierogi z jagodami?

Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do wykorzystania dzisiejszego przepisu. Dlatego też przechodzimy do konkretów, w tym przypadku szczegółowej instrukcji.

Składniki:

Ciasto parzone:

  • 450 g mąki,
  • 1,5 szkl. gorącej wody lub mleka,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

Farsz i dodatki:

  • 500 g jagód,
  • śmietana,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta parzonego. W tym celu umieść w misce mąkę oraz sól.
  2. Następnie wlej do środka gorącą wodę lub mleko i zacznij łączyć składniki przy pomocy kuchennej łyżki.
  3. Pod koniec dodaj oliwę.
  4. Kiedy połączysz wszystkie składniki, odstaw miskę na chwilę na bok. Wystarczy zrobić to na 10 minut.
  5. Po takim czasie mieszanka powinna ostygnąć. Kiedy upewnisz się, że na pewno tak jest, zacznij wyrabiać ciasto przy pomocy rąk.
  6. Ciasto powinno wyjść mega elastyczne. Po uzyskaniu zadowalających efektów przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
  7. Czas zająć się jagodami. Dokładnie je umyj i osusz.
  8. Wróć do pracy z ciastem. Podziel je na mniejsze części, po czym każdy element rozwałkuj na cienki placek i zacznij wycinać kółka na pierogi.
  9. Na każdy takim kółku umieść trochę jagód, po czym złóż je i zacznij lepić końcówki.
  10. Pierogi gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez kilka minut. Smacznego!

Pierogi serwuj na świeżo, zaraz po ugotowaniu. Moim zdaniem najlepiej smakują ze śmietanką i cukrem. A ty w jaki sposób podajesz je swoim bliskim?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej