Tak najlepiej parzyć herbatę. Genialny sposób, który mało kto zna

Przygotowanie dobrej herbaty to niemała sztuka. Dla jednych mocny napar jest jedynym właściwym, kolejni zadowalają się wyłącznie tym łagodnym, słabym. I jedni, i drudzy powinni wiedzieć jednak, że saszetkę z herbatą można wykorzystać w zupełnie inny sposób. Spróbuj, a raz na zawsze pożegnasz się z problemem za mocnej herbaty czy niewykorzystanej w pełni torebki.

Herbata Genialny trik z użyciem torebki herbaty
Źródło zdjęć: © Pixabay | Congerdesign

Ten sposób pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze, a jeśli jesteś fanem słabych naparów, również na tym skorzystasz. Metoda ta bowiem jest skierowana głównie do osób, które preferują łagodne herbaty i wyjmują torebkę, gdy tylko woda zmieni kolor. A to wielki błąd!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie

Jak długo parzyć herbatę w torebkach?

Dla wielu osób, a zwłaszcza dla zwolenników słabych naparów, odpowiednim momentem na wyjęcie torebki herbaty z kubka czy filiżanki jest ten, kiedy woda zmieni kolor. Taka praktyka skutkuje tylko jednym - zmarnowanym produktem. Tak naprawdę herbatę powinno się parzyć co najmniej przez trzy minuty. Dopiero po tym czasie można wyjąć torebkę z wody, mając pewność, że gotowy napar zyskał smak. Warto dodatkowo kilka razy zanurzyć torebkę, by dobrze wymieszała się z wodą.

Genialny sposób parzenia herbaty. Mało kto zna ten trik

Jeśli jednak obawiasz się, że po trzyminutowym procesie parzenia herbaty napój będzie dla ciebie za mocny, koniecznie wypróbuj ten trik. Dzięki tej metodzie przygotujesz łagodny napar bez pilnowania czasu parzenia. Pamiętaj jednak, że sztuczka ta działa w przypadku wybranych herbat.

Spójrz na torebki herbaty, które znajdują się w twojej szafce kuchennej. Niektóre bowiem są tak zrobione, że przypominają dwie torebki połączone w jedną. A skoro wyglądają jak dwie torebki, można z nich zrobić dwie torebki! Wystarczy delikatnie rozdzielić saszetkę na dwie części tak, by nie dopuścić do jej rozerwania.

Genialny sposób parzenia herbaty
Genialny sposób parzenia herbaty © Materiały własne

Co jeszcze warto wiedzieć o parzeniu herbaty w torebce?

To mało znana praktyka, ale warta uskutecznienia, zwłaszcza jeśli jesteś smakoszem takich naparów. Przed zaparzeniem herbaty w torebce, podgrzej wcześniej szklankę/ kubek/ filiżankę. Jeśli naczynie jest zimne, może doprowadzić do schłodzenia wody. Natomiast w kwestii wody: musi ona osiągnąć temperaturę 100 st. C, ale czajnik należy od razu wyłączyć po zagotowaniu. Jeśli woda będzie przegotowana, straci dużą ilość tlenu, co sprawi, że nasza herbata będzie miała płytki smak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯