Tak najlepiej parzyć herbatę. Genialny sposób, który mało kto zna
Przygotowanie dobrej herbaty to niemała sztuka. Dla jednych mocny napar jest jedynym właściwym, kolejni zadowalają się wyłącznie tym łagodnym, słabym. I jedni, i drudzy powinni wiedzieć jednak, że saszetkę z herbatą można wykorzystać w zupełnie inny sposób. Spróbuj, a raz na zawsze pożegnasz się z problemem za mocnej herbaty czy niewykorzystanej w pełni torebki.
11.08.2023 10:04
Ten sposób pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze, a jeśli jesteś fanem słabych naparów, również na tym skorzystasz. Metoda ta bowiem jest skierowana głównie do osób, które preferują łagodne herbaty i wyjmują torebkę, gdy tylko woda zmieni kolor. A to wielki błąd!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak długo parzyć herbatę w torebkach?
Dla wielu osób, a zwłaszcza dla zwolenników słabych naparów, odpowiednim momentem na wyjęcie torebki herbaty z kubka czy filiżanki jest ten, kiedy woda zmieni kolor. Taka praktyka skutkuje tylko jednym - zmarnowanym produktem. Tak naprawdę herbatę powinno się parzyć co najmniej przez trzy minuty. Dopiero po tym czasie można wyjąć torebkę z wody, mając pewność, że gotowy napar zyskał smak. Warto dodatkowo kilka razy zanurzyć torebkę, by dobrze wymieszała się z wodą.
Genialny sposób parzenia herbaty. Mało kto zna ten trik
Jeśli jednak obawiasz się, że po trzyminutowym procesie parzenia herbaty napój będzie dla ciebie za mocny, koniecznie wypróbuj ten trik. Dzięki tej metodzie przygotujesz łagodny napar bez pilnowania czasu parzenia. Pamiętaj jednak, że sztuczka ta działa w przypadku wybranych herbat.
Spójrz na torebki herbaty, które znajdują się w twojej szafce kuchennej. Niektóre bowiem są tak zrobione, że przypominają dwie torebki połączone w jedną. A skoro wyglądają jak dwie torebki, można z nich zrobić dwie torebki! Wystarczy delikatnie rozdzielić saszetkę na dwie części tak, by nie dopuścić do jej rozerwania.
Co jeszcze warto wiedzieć o parzeniu herbaty w torebce?
To mało znana praktyka, ale warta uskutecznienia, zwłaszcza jeśli jesteś smakoszem takich naparów. Przed zaparzeniem herbaty w torebce, podgrzej wcześniej szklankę/ kubek/ filiżankę. Jeśli naczynie jest zimne, może doprowadzić do schłodzenia wody. Natomiast w kwestii wody: musi ona osiągnąć temperaturę 100 st. C, ale czajnik należy od razu wyłączyć po zagotowaniu. Jeśli woda będzie przegotowana, straci dużą ilość tlenu, co sprawi, że nasza herbata będzie miała płytki smak.