Tak najlepiej parzyć herbatę. Genialny sposób, który mało kto zna

Przygotowanie dobrej herbaty to niemała sztuka. Dla jednych mocny napar jest jedynym właściwym, kolejni zadowalają się wyłącznie tym łagodnym, słabym. I jedni, i drudzy powinni wiedzieć jednak, że saszetkę z herbatą można wykorzystać w zupełnie inny sposób. Spróbuj, a raz na zawsze pożegnasz się z problemem za mocnej herbaty czy niewykorzystanej w pełni torebki.

Herbata Genialny trik z użyciem torebki herbaty
Źródło zdjęć: © Pixabay | Congerdesign

Ten sposób pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze, a jeśli jesteś fanem słabych naparów, również na tym skorzystasz. Metoda ta bowiem jest skierowana głównie do osób, które preferują łagodne herbaty i wyjmują torebkę, gdy tylko woda zmieni kolor. A to wielki błąd!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie

Jak długo parzyć herbatę w torebkach?

Dla wielu osób, a zwłaszcza dla zwolenników słabych naparów, odpowiednim momentem na wyjęcie torebki herbaty z kubka czy filiżanki jest ten, kiedy woda zmieni kolor. Taka praktyka skutkuje tylko jednym - zmarnowanym produktem. Tak naprawdę herbatę powinno się parzyć co najmniej przez trzy minuty. Dopiero po tym czasie można wyjąć torebkę z wody, mając pewność, że gotowy napar zyskał smak. Warto dodatkowo kilka razy zanurzyć torebkę, by dobrze wymieszała się z wodą.

Genialny sposób parzenia herbaty. Mało kto zna ten trik

Jeśli jednak obawiasz się, że po trzyminutowym procesie parzenia herbaty napój będzie dla ciebie za mocny, koniecznie wypróbuj ten trik. Dzięki tej metodzie przygotujesz łagodny napar bez pilnowania czasu parzenia. Pamiętaj jednak, że sztuczka ta działa w przypadku wybranych herbat.

Spójrz na torebki herbaty, które znajdują się w twojej szafce kuchennej. Niektóre bowiem są tak zrobione, że przypominają dwie torebki połączone w jedną. A skoro wyglądają jak dwie torebki, można z nich zrobić dwie torebki! Wystarczy delikatnie rozdzielić saszetkę na dwie części tak, by nie dopuścić do jej rozerwania.

Genialny sposób parzenia herbaty
Genialny sposób parzenia herbaty © Materiały własne

Co jeszcze warto wiedzieć o parzeniu herbaty w torebce?

To mało znana praktyka, ale warta uskutecznienia, zwłaszcza jeśli jesteś smakoszem takich naparów. Przed zaparzeniem herbaty w torebce, podgrzej wcześniej szklankę/ kubek/ filiżankę. Jeśli naczynie jest zimne, może doprowadzić do schłodzenia wody. Natomiast w kwestii wody: musi ona osiągnąć temperaturę 100 st. C, ale czajnik należy od razu wyłączyć po zagotowaniu. Jeśli woda będzie przegotowana, straci dużą ilość tlenu, co sprawi, że nasza herbata będzie miała płytki smak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku