Pyszne taquitos z kurczakiem, jalapeño, jogurtem naturalnym, kolendrą, awokado i parmezanem

Taquitos to popularne danie kuchni meksykańskiej, które składa się z nadzienia zawiniętego w placek tortilli, smażone na głębokim oleju.

Obrazek
Pyszności

W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszne taquitos z kurczakiem, papryczką jalapeño, jogurtem naturalnym, kolendrą, awokado i parmezanem. Taka potrawa świetnie sprawdzi się na każdą porę dnia - zarówno śniadanie, obiad jak i kolację.

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 2 szt. piersi z kurczaka ugotowane, rozdrobnione na mniejsze kawałki
  2. 55 g papryczka jalapeño drobno pokrojona
  3. parmezan starty
  4. awokado pokrojone i rozdrobnione
  5. 1 łyżeczka kminek
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 4-5 ząbków czosnek wyciśnięty
  8. 345 g śmietana 18%
  9. placki do tortilli
  10. olej
  11. jogurt naturalny
  12. kolendra posiekana
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią rozdrobnione piersi z kurczaka, pokrojoną papryczkę jalapeño, kminek, sól, czosnek i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Przygotowane nadzienie rozłóż do placków tortilli i każdą z nich zawiń w rulonik.
3. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią zwinięte ruloniki. Smaż przez 3 minuty z każdej strony.
4. Wyjmij taquitos z patelni i odsącz z nich zbędny tłuszcz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie połóż je na talerzu i polej z wierzchu jogurtem naturalnym, posyp kolendrą, parmezanem i dodaj pokrojone awokado.
5. I gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀