Uwielbiamy desery, a zwłaszcza te z bezą w roli głównej. Takiej kombinacji nie da się odmówić ? Po prostu nie ma takiej opcji ?
Składniki:
Podstawowe składnki
1 szt. ciasto kruche
1 szkl. cukier
1/3 szkl. mąka kukurydziana
2/3 szkl. mleko
120 ml woda
100 ml sok z cytryny
2 łyżeczki skórka z cytryny
5 szt. żółtka
2,5 łyżki masło
1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Beza
5 szt. białka
250 g cukier
Sposób przygotowania:
1. Umieść ciasto kruche w formie do pieczenia i nakłuj je widelcem. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
2. W garnku połącz ze sobą cukier, mąkę kukurydzianą, mleko oraz wodę.
3. Jako kolejne składniki dodaj sok i skórkę z cytryny.
4. Zdejmij masę z palnika i przelej część do szklanki. Następnie połącz w małych porcjach z 5 żółtkami. Mieszankę połącz na palniku z resztą masy.
5. Na samym końcu dodaj masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
6. Umieść masę na upieczonym cieście. Na wierzchu rozprowadź masę cytrynową. Następnie ułóż na wierzchu bezę i wstaw do piekarnika na 8 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).