Tarta warzywna ma w sobie to "coś", co sprawia, że nie potrafimy jej odmówić. A kiedy jeszcze możesz podać ją w formie kolorowego ogrodu, mamy prawdziwy strzał w 10!
Składniki:
1 szt. ciasto francuskie
2-3 szt. marchewki
1/2 łyżeczki sól
1/2 łyżeczki pieprz
2 szt. korzeń pietruszki
2 szt. fioletowy bakłażan
1 szt. cukinia
2 łyżki oliwa z oliwek
400 g ser ricotta
20 g ser parmezan starty
2 szt. jajka
2 łyżki oregano
Sposób przygotowania:
1. Umieść ciasto francuskie w formie na tartę. Następnie ułóż na nim bezpośrednio papier do pieczenia i rozsyp ryż. Dzięki temu trikowi, ciasto po wizycie w piekarniku nie będzie miało wybrzuszeń. Wstaw formę do pieczenia do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
2. Pokrój wszystkie warzywa w cienkie plastry.
3. W międzyczasie przygotuj serową mieszankę. W tym celu połącz ze sobą ricottę, pieprz, sól, parmezan, jajka oraz oregano. Dokładnie wymieszaj.
4. Umieść serową masę na podpieczonym cieście francuskim. Następnie z warzywnych plastrów stwórz mini różyczki.
5. Kiedy już zapełnisz całą formę, polej wierzch delikatnie oliwą z oliwek. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Tym razem na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).