PrzepisDania główneTarta wielkanocna

Tarta wielkanocna

Tarta wielkanocna
Pyszności

01.03.2021 17:00, aktual.: 09.03.2021 09:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na ciekawe danie wielkanocne? Nasza tarta z jajkiem i białą kiełbasą sprawdzi się w tej roli idealnie. Nie sposób oderwać od niej wzroku!

Naszą tartę na słono przygotowaliśmy przy pomocy blendera próżniowego i Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. jajka
  2. 150 g śmietana 18%
  3. 1 łyżka chrzan tarty
  4. 2 szt. jajka
  5. 1 szt. kiełbasa biała
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczka pieprz
  8. 200 g ciasto kruche
  9. 1/3 szkl. szczypiorek posiekany

Sposób przygotowania:

1. Umieść ciasto kruche w formie do pieczenia, po czym ponakłuwaj delikatnie widelcem.

Obraz

2. Na wierzchu rozłóż papier i dodaj kaszę. Tak przygotowane ciasto piecz w Ovi przez 10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie ugotuj na twardo 2 jajka i podziel w plastry białą kiełbasę.

Obraz

4. Następnie przygotuj w blenderze próżniowym jajeczną mieszankę, łącząc ze sobą: jajka, śmietanę, chrzan, sól oraz pieprz.

Obraz

5. Na podpieczonym spodzie umieść jajka ugotowane na twardo (pokrojone w plastry) oraz kawałki kiełbasy. Dodaj również jajeczną mieszankę i szczypiorek, po czym piecz w Ovi przez kolejne 20 minut.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz