Tarta z cukinią

Tarta z cukinią w dwóch kolorach plus jajeczna wkładka. I nie trzeba nic więcej, aby przygotować idealny obiad dla całej rodziny.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto kruche

  1. 250 g mąka krupczatka
  2. 125 g masło zimne
  3. 1 szt. żółtko
  4. 50 ml woda zimna
  5. 1 łyżeczka zioła prowansalskie

Dodatki

  1. 1 szt. cukinia zielona
  2. 1 szt. cukinia żółta
  3. 1/2 łyżeczki sól
  4. 1/2 łyżczki pieprz

Farsz jajeczny

  1. 2-3 łyżki śmietana 18%
  2. 1/4 szkl. parmezan
  3. 4-5 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta kruchego. Następnie odstaw je do lodówki na 30 minut.

Obrazek

2. W międzyczasie usuń środek z cukinii i podziel je na grube plastry. Nie zapomnij również ponacinać ich w jednym miejscu.

Obrazek

3. Następnie stwórz dwa łańcuszki z żółtej i zielonej cukinii (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

4. Powstałe ciasto umieść w formie na tartę i posyp ziołami prowansalskimi. Następnie nakłuj widelce i piecz je przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Umieść w środku tarty oba łańcuszki. Dodaj jajeczną mieszankę i posyp całość parmezanem. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 10-15 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu