Tarta z cukinią w dwóch kolorach plus jajeczna wkładka. I nie trzeba nic więcej, aby przygotować idealny obiad dla całej rodziny.
Pyszności
Składniki:
Ciasto kruche
250 g mąka krupczatka
125 g masło zimne
1 szt. żółtko
50 ml woda zimna
1 łyżeczka zioła prowansalskie
Dodatki
1 szt. cukinia zielona
1 szt. cukinia żółta
1/2 łyżeczki sól
1/2 łyżczki pieprz
Farsz jajeczny
2-3 łyżki śmietana 18%
1/4 szkl. parmezan
4-5 szt. jajka
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta kruchego. Następnie odstaw je do lodówki na 30 minut.
2. W międzyczasie usuń środek z cukinii i podziel je na grube plastry. Nie zapomnij również ponacinać ich w jednym miejscu.
3. Następnie stwórz dwa łańcuszki z żółtej i zielonej cukinii (jak na zdjęciu poniżej).
4. Powstałe ciasto umieść w formie na tartę i posyp ziołami prowansalskimi. Następnie nakłuj widelce i piecz je przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
5. Umieść w środku tarty oba łańcuszki. Dodaj jajeczną mieszankę i posyp całość parmezanem. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 10-15 minut.