Tarta z solonym karmelem. Dosłownie nic nie pobije jej smaku
09.02.2023 17:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Solony karmel to składnik, który ma naprawdę szerokie grono wielbicieli. Jest w pączkach, w lodach, a coraz częściej również w ciastach. Postanowiliśmy w związku z tym, zaprezentować ci jedną inspirację. To tarta z solonym karmelem. Ten niebiańsko pyszny deser przygotujesz w parę chwil.
Tarta z solonym karmelem - słodkie dzieło sztuki
Przygotowanie tego właśnie ciasta sprawi, że już na zawsze pokochasz słony karmel. Tartę należy uznać za bardzo proste w przygotowaniu ciasto. W takim wydaniu, z pewnością nie miałeś jeszcze okazji spróbować. W związku z tym, że jest karnawał i zbliża się tłusty czwartek, to możesz zaszaleć i upiec właśnie takie ciasto. Tarta z solonym karmelem idealnie sprawdzi się w przypadku wizyty gości lub po prostu wtedy, gdy będziesz miał ochotę na coś słodkiego. Niektórzy potwierdzają, że to najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek jedli w swoim życiu. A jakie będą twoje odczucia? Przekonaj się, że naprawdę warto!
Jak przygotować tartę z solonym karmelem?
Lista składników, jak i sam proces przygotowania takiej tarty, nie są zbyt skomplikowane. Efekt końcowy cię zaskoczy i już zawsze będziesz chciał piec tego typu ciasta. Zobacz, jakie to smaczne!
Składniki na spód:
- 30 g mielonych migdałów
- 160 g mąki
- 50 g cukru
- 30 g kakao
- 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1/4 łyżeczki soli
- jajko
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki zimnej wody.
Składniki na karmel i polewę:
- 100 g wody
- 300 g cukru
- 70 g masła
- 120 g śmietanki 30 proc.
- łyżeczka soli
- 120 g czekolady gorzkiej
- śmietanka 30 proc. - 120 g.
Sposób przygotowania:
Tarta z solonym karmelem to pomysł na naprawdę smaczny deser. Rozpocznij od połączenia w misce mąki, migdałów, soli, cukru i kakao. Dodaj masło i rozgnieć je widelcem. Wymieszaj wszystkie składniki i wbij jajko, dodaj aromat waniliowy i dokładnie wymieszaj. Wlej lodowatą wodę i wyrób gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie, oprósz blat mąką, rozwałkuj ciasto na nieco większy kształt niż wybrana forma. Następnie przełóż je do formy i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki, nakłuj ciasto widelcem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 20 minut, aż tarta nabierze złocistego koloru. Następnie ostudź ciasto i wyjmij je z formy. Czas na przygotowanie karmelu. W tym celu, w rondelku połącz ze sobą wodę z cukrem i gotuj aż cukier całkowicie się roztopi i masa nabierze złotego koloru. Zdejmij na chwilę z ognia, dodaj śmietankę i postaw rondelek z powrotem na palniku z małym ogniem. Gotuj przez 2 minuty, przez cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj masło i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, ostudź i następnie wylej na spód tarty.
Schładzaj ciasto przez około 5 godzin. Przygotuj teraz polewę czekoladową. Podgrzej w rondelku śmietankę. Zdejmij go z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj i wylej polewę na ciasto. Wstaw ponownie do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem, dobrze jest posypać wierz ciasta solą gruboziarnistą.
A co powiesz na mini bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: