PrzepisTarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Pyszności

21.11.2019 17:00, aktual.: 07.09.2020 16:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tarta ze szpinakiem w naszym wykonaniu została poszerzona o pomidorki koktajlowe, które nie tylko dodają jej smaku, ale i uroku. Takich kombinacji nigdy nie jest za wiele!

Składniki:

  1. 500 g szpinak baby
  2. 2 szt. ząbki czosnku
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 2 szt. jajka
  5. 20 g masło
  6. 100 g ser feta
  7. 1 szt. ciasto francuskie
  8. 12 szt. mini mozzarella
  9. 12 szt. pomidorki koktajlowe
  10. 1/4 szkl. parmezan
  11. 1 łyżeczka sól

Sposób przygotowania:

1. Podsmaż na maśle świeży szpinak. Nie zapomnij dodać czosnku.

Obraz

2. Posiekaj podsmażony szpinak. Następnie dodaj do niego parmezan, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Podziel ciasto w taki sposób, aby z jednej części zrobić spód tarty (większy kawałek), a drugą część podziel na cienkie paski.

Obraz

4. Na spodzie z ciasta francuskiego (w centralnej części) ułóż ser fetę i mieszankę ze szpinakiem. Z każdego boku zawiń rogi ciasta do środka.

Obraz

5. Przy pomocy wcześniej przygotowanych pasków z ciasta francuskiego stwórz szachownicę. Na wierzchu ułóż na przemian pomidorki koktajlowe i mini mozzarelle. Tartę wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także