PrzepisTarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Tarta ze szpinakiem w naszym wykonaniu została poszerzona o pomidorki koktajlowe, które nie tylko dodają jej smaku, ale i uroku. Takich kombinacji nigdy nie jest za wiele!
Składniki:
500 g szpinak baby
2 szt. ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprz
2 szt. jajka
20 g masło
100 g ser feta
1 szt. ciasto francuskie
12 szt. mini mozzarella
12 szt. pomidorki koktajlowe
1/4 szkl. parmezan
1 łyżeczka sól
Sposób przygotowania:
1. Podsmaż na maśle świeży szpinak. Nie zapomnij dodać czosnku.
2. Posiekaj podsmażony szpinak. Następnie dodaj do niego parmezan, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
3. Podziel ciasto w taki sposób, aby z jednej części zrobić spód tarty (większy kawałek), a drugą część podziel na cienkie paski.
4. Na spodzie z ciasta francuskiego (w centralnej części) ułóż ser fetę i mieszankę ze szpinakiem. Z każdego boku zawiń rogi ciasta do środka.
5. Przy pomocy wcześniej przygotowanych pasków z ciasta francuskiego stwórz szachownicę. Na wierzchu ułóż na przemian pomidorki koktajlowe i mini mozzarelle. Tartę wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).