Tarta ziemniaczana z pomidorkami i boczkiem

Tarta ziemniaczana z pomidorkami i boczkiem to sprawdzony pomysł na smaczny obiad. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki do naszej tarty przygotowaliśmy dzięki robotowi kuchennemu marki Philips.

Składniki:

  1. 5-6 szt. ziemniaki
  2. 5 szt. jajka
  3. 2 szczypty sól
  4. 2 szczypty pieprz
  5. 2 łyżki oliwa z oliwek
  6. 220 ml mleko
  7. 5-6 szt. pomidorki koktajlowe
  8. 6 plastrów boczek podsmażony
  9. 4 łyżki szczypiorek
  10. 130 g mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Podziel ziemniaki w robocie kuchennym na cienkie plastry. Następnie ułóż je na dnie i bokach formy do tarty.

Obrazek

2. Polej ziemniaki oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Piecz je przez 10 minut (temp.170 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie połącz w misce jajka i mleko.

Obrazek

4. Następnie dodaj: pomidorki koktajlowe, podsmażony boczek, szczypiorek, mozzarellę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Przelej mieszankę do formy. Dodaj mozzarellę i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 20 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy