PrzepisTarta ziemniaczana z pomidorkami i boczkiem

Tarta ziemniaczana z pomidorkami i boczkiem

Tarta ziemniaczana z pomidorkami i boczkiem to sprawdzony pomysł na smaczny obiad. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Po prostu palce lizać!

Tarta ziemniaczana z pomidorkami i boczkiem
Pyszności

20.07.2020 | aktual.: 16.08.2020 17:01

Ziemniaki do naszej tarty przygotowaliśmy dzięki robotowi kuchennemu marki Philips.

Składniki:

  1. 5-6 szt. ziemniaki
  2. 5 szt. jajka
  3. 2 szczypty sól
  4. 2 szczypty pieprz
  5. 2 łyżki oliwa z oliwek
  6. 220 ml mleko
  7. 5-6 szt. pomidorki koktajlowe
  8. 6 plastrów boczek podsmażony
  9. 4 łyżki szczypiorek
  10. 130 g mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Podziel ziemniaki w robocie kuchennym na cienkie plastry. Następnie ułóż je na dnie i bokach formy do tarty.

Obraz

2. Polej ziemniaki oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Piecz je przez 10 minut (temp.170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie połącz w misce jajka i mleko.

Obraz

4. Następnie dodaj: pomidorki koktajlowe, podsmażony boczek, szczypiorek, mozzarellę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Przelej mieszankę do formy. Dodaj mozzarellę i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 20 minut.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz

Wybrane dla Ciebie