Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często

Faszerowane muszle makaronowe to świetny sposób na oryginalny obiad. Delikatne, aromatyczne kurki idealnie komponują się z pomidorowym sosem i ciągnącym się serem, tworząc danie, które szybko zyskało moje serce.

mMakaron w kształcie muszelek to uroczy sposób na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Muszle faszerowane kurkami to doskonała propozycja na bezmięsny, a jednocześnie sycący obiad. Dzięki prostocie przygotowania, każdy może łatwo przyrządzić to wyjątkowe danie w zaciszu własnej kuchni. Jest tak pyszne, że w sezonie na kurki robię je niemal co tydzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Czas na kurki

Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w polskiej kuchni. Sezon na nie trwa od końca czerwca aż do późnej jesieni, chociaż - jak wiemy - pierwsze okazy w tym roku pojawiły się w lasach już pod koniec maja. To prawdziwa bomba wartości odżywczych – bogate w witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy, oraz witaminę D niezbędną dla zdrowych kości.

Zawierają też sporo błonnika, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości. Niskokaloryczne i pełne antyoksydantów, pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, wspierając zdrowie oraz dobre samopoczucie.

Muszle z farszem z kurek

Zapiekanka makaronowa to pyszny sposób na wykorzystanie resztek i stworzenie dania, które zaskoczy całą rodzinę. Makaron w kształcie muszli jest doskonałą bazą nie tylko do klasycznych przepisów, ale także do kulinarnych eksperymentów. Nadaje się do faszerowania różnorodnymi nadzieniami, pozwalającymi tworzyć wyjątkowe smaki.

Warto spróbować połączenia ricotty ze szpinakiem, które dobrze komponuje się z aromatycznym sosem pomidorowym. Szczególnie polecam jednak farsz z kurek — wypełniony nimi makaron zachwyca smakiem i wyglądem.

Przepis na zapiekane muszle faszerowane kurkami

Składniki:

  • 16 muszli makaronowych,
  • 200 g umytych kurek,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 100 g startej mozzarelli,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 20 g suszonych pomidorów w paskach,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (tryb góra-dół).
  2. Ugotuj muszle al dente zgodnie z instrukcją, przepłucz zimną wodą.
  3. Pokrój drobno kurki i cebulę, podsmaż je na oleju. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
  4. W osobnym garnku rozgrzej olej, podsmaż przeciśnięty czosnek i suszone pomidory, wlej pomidory z puszki, dopraw słodką papryką, bazylią i oregano, a potem chwilę gotuj.
  5. Do naczynia żaroodpornego wlej sos i układaj w nim muszle z kurkami. Następnie posyp je połową sera, zapiekaj przez 15 minut, a 5 minut przed końcem posyp resztą sera.
  6. Podawaj udekorowane świeżą bazylią.

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste