Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często

Faszerowane muszle makaronowe to świetny sposób na oryginalny obiad. Delikatne, aromatyczne kurki idealnie komponują się z pomidorowym sosem i ciągnącym się serem, tworząc danie, które szybko zyskało moje serce.

mMakaron w kształcie muszelek to uroczy sposób na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Muszle faszerowane kurkami to doskonała propozycja na bezmięsny, a jednocześnie sycący obiad. Dzięki prostocie przygotowania, każdy może łatwo przyrządzić to wyjątkowe danie w zaciszu własnej kuchni. Jest tak pyszne, że w sezonie na kurki robię je niemal co tydzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Czas na kurki

Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w polskiej kuchni. Sezon na nie trwa od końca czerwca aż do późnej jesieni, chociaż - jak wiemy - pierwsze okazy w tym roku pojawiły się w lasach już pod koniec maja. To prawdziwa bomba wartości odżywczych – bogate w witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy, oraz witaminę D niezbędną dla zdrowych kości.

Zawierają też sporo błonnika, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości. Niskokaloryczne i pełne antyoksydantów, pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, wspierając zdrowie oraz dobre samopoczucie.

Muszle z farszem z kurek

Zapiekanka makaronowa to pyszny sposób na wykorzystanie resztek i stworzenie dania, które zaskoczy całą rodzinę. Makaron w kształcie muszli jest doskonałą bazą nie tylko do klasycznych przepisów, ale także do kulinarnych eksperymentów. Nadaje się do faszerowania różnorodnymi nadzieniami, pozwalającymi tworzyć wyjątkowe smaki.

Warto spróbować połączenia ricotty ze szpinakiem, które dobrze komponuje się z aromatycznym sosem pomidorowym. Szczególnie polecam jednak farsz z kurek — wypełniony nimi makaron zachwyca smakiem i wyglądem.

Przepis na zapiekane muszle faszerowane kurkami

Składniki:

  • 16 muszli makaronowych,
  • 200 g umytych kurek,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 100 g startej mozzarelli,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 20 g suszonych pomidorów w paskach,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (tryb góra-dół).
  2. Ugotuj muszle al dente zgodnie z instrukcją, przepłucz zimną wodą.
  3. Pokrój drobno kurki i cebulę, podsmaż je na oleju. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
  4. W osobnym garnku rozgrzej olej, podsmaż przeciśnięty czosnek i suszone pomidory, wlej pomidory z puszki, dopraw słodką papryką, bazylią i oregano, a potem chwilę gotuj.
  5. Do naczynia żaroodpornego wlej sos i układaj w nim muszle z kurkami. Następnie posyp je połową sera, zapiekaj przez 15 minut, a 5 minut przed końcem posyp resztą sera.
  6. Podawaj udekorowane świeżą bazylią.

Wybrane dla Ciebie

Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona