Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Faszerowane muszle makaronowe to świetny sposób na oryginalny obiad. Delikatne, aromatyczne kurki idealnie komponują się z pomidorowym sosem i ciągnącym się serem, tworząc danie, które szybko zyskało moje serce.
Muszle faszerowane kurkami to doskonała propozycja na bezmięsny, a jednocześnie sycący obiad. Dzięki prostocie przygotowania, każdy może łatwo przyrządzić to wyjątkowe danie w zaciszu własnej kuchni. Jest tak pyszne, że w sezonie na kurki robię je niemal co tydzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację
Czas na kurki
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w polskiej kuchni. Sezon na nie trwa od końca czerwca aż do późnej jesieni, chociaż - jak wiemy - pierwsze okazy w tym roku pojawiły się w lasach już pod koniec maja. To prawdziwa bomba wartości odżywczych – bogate w witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy, oraz witaminę D niezbędną dla zdrowych kości.
Zawierają też sporo błonnika, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości. Niskokaloryczne i pełne antyoksydantów, pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, wspierając zdrowie oraz dobre samopoczucie.
Muszle z farszem z kurek
Zapiekanka makaronowa to pyszny sposób na wykorzystanie resztek i stworzenie dania, które zaskoczy całą rodzinę. Makaron w kształcie muszli jest doskonałą bazą nie tylko do klasycznych przepisów, ale także do kulinarnych eksperymentów. Nadaje się do faszerowania różnorodnymi nadzieniami, pozwalającymi tworzyć wyjątkowe smaki.
Warto spróbować połączenia ricotty ze szpinakiem, które dobrze komponuje się z aromatycznym sosem pomidorowym. Szczególnie polecam jednak farsz z kurek — wypełniony nimi makaron zachwyca smakiem i wyglądem.
Przepis na zapiekane muszle faszerowane kurkami
Składniki:
- 16 muszli makaronowych,
- 200 g umytych kurek,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 100 g startej mozzarelli,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 20 g suszonych pomidorów w paskach,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka bazylii,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (tryb góra-dół).
- Ugotuj muszle al dente zgodnie z instrukcją, przepłucz zimną wodą.
- Pokrój drobno kurki i cebulę, podsmaż je na oleju. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
- W osobnym garnku rozgrzej olej, podsmaż przeciśnięty czosnek i suszone pomidory, wlej pomidory z puszki, dopraw słodką papryką, bazylią i oregano, a potem chwilę gotuj.
- Do naczynia żaroodpornego wlej sos i układaj w nim muszle z kurkami. Następnie posyp je połową sera, zapiekaj przez 15 minut, a 5 minut przed końcem posyp resztą sera.
- Podawaj udekorowane świeżą bazylią.