Tę zupę przygotuję jako ciepłe danie na andrzejki. Na imieninowej imprezie była hitem
Wystarczy dosłownie jedna łyżka, aby kolorowa zupa meksykańska stała się twoją ulubioną. Rozgrzewające i sycące danie świetnie sprawdzi się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To smaczny obiad dla całej rodziny. Co więcej, z naszą instrukcją, którą znajdziesz w wideo, zrobisz ją w szybki i prosty sposób. Lista składników standardowo czeka poniżej.
Składniki na zupę:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g mielonego mięsa wołowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 l domowego bulionu,
- 400 g krojonych pomidorów z puszki,
- 250 g czerwonej fasoli z puszki,
- 160 g kukurydzy z puszki,
- 30 g przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki soku z limonki
Dodatki:
- starta mozzarella,
- prażona cebula,
- świeża kolendra.
O czym warto pamiętać:
- Aby zupa była w pełni aromatyczna, nie zapomnij o żadnej przyprawie. Każdy składnik ma określone zadanie do spełnienia.
- Do gotującej się zupy koniecznie dodaj bulion zamiast zwykłej wody. Dzięki domowemu wywarowi gotowe danie nabierze dodatkowych walorów smakowych.
- Po wlaniu do garnka bulionu gotuj całość przez 15 minut.
- To jednak nie koniec pracy nad zupą. Po kwadransie dodaj kolejne składniki, po czym kontynuuj gotowanie przez kolejne 5-7 minut.
- Rozlej zupę do miseczek. Każdą porcję udekoruj mozzarellą, posiekaną kolendrą i prażoną cebulką.
- Zupa meksykańska jest bardzo sycąca, więc spokojnie możesz serwować ją solo. W takim wydaniu spokojnie zastąpi dwudaniowy obiad.
- Danie przygotowaliśmy w garnku o średnicy 23 cm i pojemności 2,5 litra.