WAŻNE
TERAZ

Policja pokazała wizerunki dywersantów

Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Tę zupę przygotuję jako ciepłe danie na andrzejki. Na imieninowej imprezie była hitem

Wystarczy dosłownie jedna łyżka, aby kolorowa zupa meksykańska stała się twoją ulubioną. Rozgrzewające i sycące danie świetnie sprawdzi się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To smaczny obiad dla całej rodziny. Co więcej, z naszą instrukcją, którą znajdziesz w wideo, zrobisz ją w szybki i prosty sposób. Lista składników standardowo czeka poniżej.

Składniki na zupę:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 l domowego bulionu,
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 160 g kukurydzy z puszki,
  • 30 g przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki soku z limonki


Dodatki:

  • starta mozzarella,
  • prażona cebula,
  • świeża kolendra.

O czym warto pamiętać:

  • Aby zupa była w pełni aromatyczna, nie zapomnij o żadnej przyprawie. Każdy składnik ma określone zadanie do spełnienia.
  • Do gotującej się zupy koniecznie dodaj bulion zamiast zwykłej wody. Dzięki domowemu wywarowi gotowe danie nabierze dodatkowych walorów smakowych.
  • Po wlaniu do garnka bulionu gotuj całość przez 15 minut.
  • To jednak nie koniec pracy nad zupą. Po kwadransie dodaj kolejne składniki, po czym kontynuuj gotowanie przez kolejne 5-7 minut.
  • Rozlej zupę do miseczek. Każdą porcję udekoruj mozzarellą, posiekaną kolendrą i prażoną cebulką.
  • Zupa meksykańska jest bardzo sycąca, więc spokojnie możesz serwować ją solo. W takim wydaniu spokojnie zastąpi dwudaniowy obiad.
  • Danie przygotowaliśmy w garnku o średnicy 23 cm i pojemności 2,5 litra.
Więcej wideo
Miseczki z salami staną się hitem na imprezie andrzejkowej. Koniecznie musisz zrobićMiseczki z salami staną się hitem na imprezie andrzejkowej. Koniecznie musisz zrobić
Torcik waflowy bez pieczenia. Smak deseru z dzieciństwa w wersji premiumTorcik waflowy bez pieczenia. Smak deseru z dzieciństwa w wersji premium
W mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczkąW mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczką
Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innegoSałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego
Domowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stoleDomowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stole
Dewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersjiDewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersji
Obiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennieObiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennie
Wybrane dla Ciebie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę