Ten omlet jest lekki i puszysty jak chmurka. Z talerza zniknie w kilka chwil
Jajka są prawdopodobnie najbardziej popularnym produktem spożywanym na śniadanie w Polsce. I bardzo dobrze. Są zdrowe, sycące i pyszne; zwłaszcza wtedy, gdy przygotujesz z nich takie puszyste omlety. Dosłownie rozpływają się w ustach!
11.03.2023 19:33
O jajkach mówi się tyle samo dobrego, co złego, ale zawsze podkreślamy: gdzieś pomiędzy wszelkimi mitami i prawdami spożywczymi kryje się prosty fakt: jajka są zdrowe i warto je jeść. Jednak my lubimy utrudniać sobie zadanie i poza tym, że chcemy jeść zdrowo, to jeszcze absolutnie smacznie.
To dlatego ostatnio na śniadanie coraz częściej przygotowujemy puszyste omlety ze śmietaną i sodą oczyszczoną. Ten drugi składnik sprawi, że omlety wyjdą niewiarygodnie puszyste. Możesz też użyć proszku do pieczenia, który, chociaż jego nazwa brzmi groźnie, w znakomitej większości składa się właśnie z sody.
Któregokolwiek składnika do wyrastania omletów byś nie wybrał, pamiętaj, żeby nie przesadzać z ich ilością. Jeśli użyjesz ich zbyt dużo, twoje placki mogą stać się po prostu gorzkie. Optymalną ilością będzie ta podana w przepisie.
Puszyste omlety na śniadanie
Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina soli
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka wbij do naczynia. Dodaj do nich cukier i szczyptę soli. Wymieszaj rózgą kuchenną lub widelcem. Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze większą puszystość, ubij białka oddzielnie (z solą) a dopiero później dodaj do nich żółtko.
Teraz możesz do tej samej miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną i śmietanę. Całość wyrabiaj do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji masy.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego. Nakładaj małe porcje masy, tworząc z niej placuszki. Smaż z obu stron do zarumienienia. Na koniec odsącz z tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego. Podawaj na słodko. Te puszyste omlety doskonale komponują się z domową konfiturą z buraków. Przepis na nią znajdziesz tutaj.
Obejrzyj też ten przepis na cordon bleu z szynką, serem i beszamelem. Prosto z naszego kanału na YouTube.