WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Ten omlet jest lekki i puszysty jak chmurka. Z talerza zniknie w kilka chwil

Jajka są prawdopodobnie najbardziej popularnym produktem spożywanym na śniadanie w Polsce. I bardzo dobrze. Są zdrowe, sycące i pyszne; zwłaszcza wtedy, gdy przygotujesz z nich takie puszyste omlety. Dosłownie rozpływają się w ustach!

ObrazekPuszyste omlety - Pyszności; foto: Canva

O jajkach mówi się tyle samo dobrego, co złego, ale zawsze podkreślamy: gdzieś pomiędzy wszelkimi mitami i prawdami spożywczymi kryje się prosty fakt: jajka są zdrowe i warto je jeść. Jednak my lubimy utrudniać sobie zadanie i poza tym, że chcemy jeść zdrowo, to jeszcze absolutnie smacznie.

To dlatego ostatnio na śniadanie coraz częściej przygotowujemy puszyste omlety ze śmietaną i sodą oczyszczoną. Ten drugi składnik sprawi, że omlety wyjdą niewiarygodnie puszyste. Możesz też użyć proszku do pieczenia, który, chociaż jego nazwa brzmi groźnie, w znakomitej większości składa się właśnie z sody.

Obrazek
Puszyste omlety - Pyszności; foto: Canva

Któregokolwiek składnika do wyrastania omletów byś nie wybrał, pamiętaj, żeby nie przesadzać z ich ilością. Jeśli użyjesz ich zbyt dużo, twoje placki mogą stać się po prostu gorzkie. Optymalną ilością będzie ta podana w przepisie.

Puszyste omlety na śniadanie

Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina soli
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka wbij do naczynia. Dodaj do nich cukier i szczyptę soli. Wymieszaj rózgą kuchenną lub widelcem. Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze większą puszystość, ubij białka oddzielnie (z solą) a dopiero później dodaj do nich żółtko.

Teraz możesz do tej samej miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną i śmietanę. Całość wyrabiaj do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji masy.

Obrazek
Puszyste omlety - Pyszności; foto: Canva

Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego. Nakładaj małe porcje masy, tworząc z niej placuszki. Smaż z obu stron do zarumienienia. Na koniec odsącz z tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego. Podawaj na słodko. Te puszyste omlety doskonale komponują się z domową konfiturą z buraków. Przepis na nią znajdziesz tutaj.

Obejrzyj też ten przepis na cordon bleu z szynką, serem i beszamelem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba