Teraz jest najlepszy czas na zbiory. Herbatkę z liści pij codziennie

Niektórzy z nas nie wierzą w dobroczynną działalność herbatek. Okazuje się jednak, że naprawdę potrafią zdziałać cuda. Jeśli włączymy je do swojej codziennej diety, to szybko możemy spodziewać się pożądanych efektów. Herbatkę z tych liści powinniśmy pić każdego dnia. Czas wyruszyć na zbiory po liście brzozy.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Liście, które potrzebne są do zaparzenia tej herbatki, znajdziemy niemal w każdym mieście. Niestety, niewiele osób wie o tym, jakie mają magiczne właściwości i omija je, nie zwracając na nie większej uwagi. To ogromny błąd, ponieważ herbata z liści brzozy pozwoli pozbyć się różnych przykrych dolegliwości. Warto się pospieszyć, ponieważ najzdrowszy napar przygotujemy z młodych listków. Okres zbioru takich liści brzozy trwa do końca maja, więc pozostało niewiele czasu.

Liście brzozy mogą zdziałać cuda!

Herbata z liści brzozy to istna kumulacja substancji odżywczych. W liściach znajdziemy garbniki, flawonoidy oraz betulinę. Są również doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz cynku, więc zdecydowanie warto przemycić je do swojej codziennej diety.

Na napar z liści brzozy najczęściej decydują się kobiety, którym zależy na dbaniu o urodę. Picie jej każdego dnia pozwala zmniejszyć cellulit, poprawia też kondycję włosów i paznokci. Co ciekawe, działa również moczopędnie, pozwala na usunięcie nadmiaru wody i zmniejsza opuchliznę. Ma też działanie przeciwzapalne i odkażające. Taka herbatka jest więc zbawienna na wiele różnych dolegliwości, z którymi borykamy się każdego dnia.

Herbata z liści brzozy potrafi czynić cuda. Ma magiczne właściwości. Fot. unsplash
Herbata z liści brzozy potrafi czynić cuda. Ma magiczne właściwości. Fot. unsplash

Jak zrobić napar z liści brzozy? To banalnie proste

Przygotowanie naparu z liści brzozy nie jest trudne. Wystarczy zebrać młode liście, umyć je, a następnie zalać garść szklanką gorącej wody. Po 20 minutach napar jest gotowy do picia.

Młode liści brzozy nie są jednak dostępne przez cały rok. Warto więc zasuszyć je na zapas. Herbatę z suszonych liści brzozy przygotowuje się nieco inaczej. Do niewielkiego rondelka należy wsypać dwie łyżki suszonych liści, a następnie gotować je przez około pięć minut. Po zakończeniu gotowania należy odstawić napar na około kwadrans. Po tym czasie jest gotowy do spożycia. Napar z liści brzozy można pić nawet kilka razy dziennie po pół szklanki. Możemy również stosować go jako tonik bądź wcierkę do włosów.

Herbata z liści brzozy potrafi czynić cuda. Ma magiczne właściwości. Fot. unsplash

Masz chęć na nietypowy obiad? Wypróbuj nasz przepis na pyszne sakiewki obiadowe.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej